Jysk slagteri mistænkes for hestekødsfusk

Jyske pizzeriaer kan have serveret pizza bolognese med hestekød for deres intetanende kunder. Fødevarestyrelsen har taget prøver fra et slagteri i Jylland, som mistænkes for at blande hestekød og oksekød sammen. Det siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

- Fødevarestyrelsen har haft særligt fokus på slagtehuse, hvor der er risiko for at forskellige kødarter bliver blandet sammen. De har foretaget analyser af det pågældende slagteri, og vi venter resultaterne i næste uge, siger ministeren.

Ifølge Ministeriet for Fødevarer og Landbrug drejer det sig om et mindre slagteri i Jylland, som sælger kød til restaurationer i lokalområdet - blandt andet pizzeriaer.

Slagteriet håndterer både heste- og oksekød, og Fødevarestyrelsen har reageret på en konkret mistanke om, at de to typer kød er blevet blandet sammen på slagteriet.

- Vi skal først have bekræftet analyserne, før vi kan være sikre. Men der er grund til at sige til restauranter og supermarkeder, at de skal se sig grundigt om efter, hvem deres leverandører er, siger Mette Gjerskov.

Ifølge ministeren kan man ikke på nuværende tidspunkt afvise, at der også er andre typer kød, der er blevet blandet sammen på slagteriet.

- Det kan vi ikke vide på nuværende tidspunkt, men jeg kan forstå, at der er flere forskellige dyr, der bliver slagtet på det her slagteri, siger Mette Gjerskov.

Fødevarestyrelsen er nu ved at undersøge, om slagteriets kunder har været klar over, at slagteriets hakkekød sandsynligvis er en blanding af hest og okse.

Det er nemlig ikke i sig selv ulovligt at blande de to typer kød, hvis bare producenten gør det helt klart for kunden.

- Vi kan ikke på nuværende tidspunkt pege fingre ad nogen. Det næste skridt er at finde ud af, hvad slagteriets kunder helt præcist har fået at vide om den vare, de købte hos slagteriet, siger ministeren.

- Hvis det viser sig, at der er hest i kødet, og slagteriets kunder har været klar over det, så er næste skridt selvfølgelig at finde ud af, hvad slutforbrugeren har fået at vide om produktet, siger Mette Gjerskov.

Fødevarestyrelsens Rejsehold har haft særligt fokus på sammenblandet kød efter skandalen om hestekød i okselasagne og flere andre færdigretter, som er havnet i europæiske og danske frysediske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip

Dagens TV