K åbner for at blokere energiforlig

Skrevet af admin

18/06/2014

Mest læste i dag

Et veto fra De Konservative mod at energiforliget ændres. Eller en situation hvor de øvrige partier smider De Konservative ud af forligskredsen for at indgå et nyt energiforlig, der kan træde i kraft efter næste valg.

Det kan i yderste konsekvens blive resultatet, hvis regeringen og Venstre holder fast i at fjerne brændeafgiften og betale det med en stigning i bundskatten og en sænkelse af den grønne check.

- Det er den naturlige konsekvens, ja, siger Mike Legarth, der både er finans- og energiordfører for De Konservative.

Udmeldingen kommer i kølvandet på tirsdagens aftale mellem Venstre og regeringen, der lægger op til, at en afskaffelse af forsyningssikkerhedsafgiften og dermed den udskældte brændeafgift skal finansieres af en hævelse af bundskatten på 0,28 procentpoint.

Men så længe skatteprocenten stiger, også selvom den samlede regning til langt de fleste danskere bliver mindre med aftalen, vil De Konservative ikke være med. Og det er fortsat meldingen fra V, S og R på onsdagens første forhandlingsmøde om aftalen.

- Vi kan blokere for det forlig. Og som det ser ud nu, så gør Det Konservative Folkeparti det. Men nu mødes jeg med min partiformand, og så går vi til finansministeren klokken cirka 15, og der meddeler vi vores officielle holdning til det.

- Men jeg tror ikke, at der er nogen, der skal drømme om at se Det Konservative Folkeparti støtte en skattestigning, siger han efter onsdagens første forhandlingsmøde hos klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R), hvor også skatteminister Morten Østergaard (R) var til stede.

Hos Liberal Alliance, der står uden for energiforliget, opfordrer man De Konservative til at stå fast.

- De Konservative har muligheden for at stoppe det her, og jeg vil da opfordre til, at de står fast og nedlægger veto, siger partiets leder, Anders Samuelsen.

At der nu pilles ved energiforliget fra 2012, der havde usædvanlig bred opbakning i Folketinget, skyldes, at regeringen og Venstre tirsdag aften blev enige om de overordnede linjer for en ny vækstplan og en reform af beskæftigelsessystemet.

Vækstplanen betyder blandt andet, at der bliver skåret en stor bid af energiafgifterne.

/ritzau/