K: Ansvarlige for kemisk angreb skal dømmes

En fredelig løsning, hvor Assad-styret afleverer sine kemiske våben, er ikke nok. Det skal have konsekvenser, at Assad har brugt kemiske våben mod sin egen befolkning.

Det mener De Konservatives Lene Espersen, som før fredagens møde i Udenrigspolitisk Nævn opfordrer til, at de ansvarlige for angrebet bliver straffet.

- Jeg ved, at franskmændene har fremlagt en resolution i FN's sikkerhedsråd, hvor man lægger op til, at de ansvarlige skal stilles for Den Internationale Straffedomstol.

- Det er i hvert fald et skridt i den rigtige retning, siger Lene Espersen.

Det franske resolutionsudkast kræver ifølge nyhedsbureauet AFP, at Syrien "uden forsinkelser" afslører omfanget af dets kemiske program og overdrager alle kemiske våben under international kontrol, så de efterfølgende kan ødelægges.

Det franske udkast indeholder også en passage om, at de ansvarlige for giftgasangrebet den 21. august i forstæder til Damaskus skal retsforfølges ved Den Internationale Straffedomstol, ICC

Flere end 1400 mennesker blev ifølge amerikanske efterretningskilder dræbt ved angrebet. Både USA og Frankrig har slået fast, at Bashar al-Assad bærer skylden for angrebet.

Torsdag meddelte den syriske FN-ambassadør, at Syrien vil tilslutte sig den internationale konvention, som forbyder kemiske våben.

Syrien har hidtil været et blandt blot syv lande i verden, som ikke havde tilsluttet sig aftalen fra 1997, som forbyder produktion, oplagring og brug af kemiske våben, og pålægger medlemslande at destruere disse våben.

Lene Espersen giver dog ikke meget for den udmelding fra præsident Bashar al-Assads styre.

- Syrien har i forvejen overtrådt Geneve-konventionen ved at bruge kemiske våben. Derfor giver jeg ikke så meget for det syriske regimes pludselige tilslutning til den konvention, der handler om kemiske våben, siger Lene Espersen.

Lige som udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener hun, at truslen om et amerikansk ledet angreb på styret skal opretholdes.

- Jeg mener helt klart, at der skal være et pres for militært angreb, for det er den eneste måde vi kan sikre, at civilbefolkningen får en bedre beskyttelse end det, der i dag er tilfældet, siger Lene Espersen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip