K: Det nytter ikke at gemme tobakken væk

Det mener de Konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær (K), der stiller sig skeptisk over for et forslag om at gøre tobaksvarer mindre synlige i butikkerne.

»Man begynder ikke at ryge, fordi man ser en flot cigaretpakke, og man holder heller ikke op med at ryge, fordi pakkerne er gemt væk,« siger Benedikte Kiær.

»Euforiserende stoffer som for eksempel hash ligger jo heller ikke fremme i butikkerne, men det handles jo i stor stil alligevel,« siger sundhedsordføreren.

Hun er uenig med Danmarks Lungeforening og WHO, der foreslår, at man indfører forbud mod synlige tobaksvarer, og at alle cigaretpakker får et ensartet udtryk.

»Hvis målet er, at færre unge skal begynde at ryge, så er det ikke den vej, vi skal gå. Hvis vi skal bremse tilgangen af unge rygere, så handler det om oplysning og viden, og om at forældrene også skal tage et ansvar,« siger Benedikte Kiær.

»Det er bekymrende, at unge overhovedet begynder at ryge. Jeg synes i stedet, vi skal blive klogere på, hvad det er for faktorer, der får de unge til at tænde den første cigaret. Det handler måske om, at man er sej, hvis man ryger, og om at man ønsker at være en del af kliken. Det er nogle faktorer, der handler om socialt samvær, og det mener jeg, at vi skal arbejde mere med frem for at gemme cigaretterne væk og lave mærkelige ting på pakkerne. Det er ren symbollovgivning,« siger Benedikte Kiær.

Dagens Gossip