K: Luk PTSD som genvej til statsborgerskab

Skrevet af admin

27/08/2015

Dagens topnyheder

Folketinget skal lukke genvejen til dansk statsborgerskab for hundreder af udlændinge, som får diagnosen posttraumatisk stress syndrom (PTSD).

Ansøgerne skal vurderes af uafhængige eksperter, så de ikke automatisk slipper for at kunne dansk.

Det siger De Konservatives indfødsretsordfører, Naser Khader (K), før Folketingets indfødsretsudvalg torsdag vurderer flere hundreder ansøgninger om dispensation.

De borgerlige vil rulle tilladelser om statsborgerskab tilbage, som flertallet gav inden valget.

- Der er gået inflation i diagnosen. PTSD blev først i 2013 en begrundelse for dispensation. Det steg fra 200-300 ansøgninger i 2011-2013 til 1700 i 2014 og næsten 2000 i år, siger Naser Khader.

- Mange har hverken lært dansk eller forsøgt at gå til prøven. Det undrer mig, at så mange har fået diagnosen PTSD. Det er ikke fair overfor de, der virkelig har diagnosen.

I 2013 indførte SR-regeringen, at indvandrere med PTSD slap for at kunne dansk for at få indfødsret. De fik dispensation modsat under VK-regeringen. Naser Khader har tolket for mange med PTSD, som er blevet ingeniører, læger og socialrådgivere, siger han.

- Diagnosen er ikke en psykiatrisk sygdom. Da jeg tolkede for Center for Torturofre, sagde mange psykiatere til dem, at det værste er at have selvmedlidenhed. Det kommer du ud af ved at lære sprog og blive integreret, siger Naser Khader.

Han vil lade uafhængige eksperter, som ikke kender ansøgeren, give "a second opinion" - et andet bud - på PTSD.

- Forslaget bakkes op af de andre blå partier, siger Naser Khader.

En speciallæge og 63 indvandrere blev i år politianmeldt for svindel med PTSD. I april påpegede Sundhedsstyrelsen, at indvandrerne fik nøjagtigt de samme lægeerklæring trods fagligt mangelfulde journaler.

/ritzau/