K: Nye faglærte skal søge efter job uden for faget

» Min opfordring til dem (de nyuddannede håndværkere, som ikke kan finde job, red.) er - som altid - at søge bredt og måske også nogle gange at søge uden for den uddannelse, som man har taget,« siger undervisningsordfører for de Konservative, Vivi Kier (K).

Hun forstår godt, at det kan være træls at have brugt en årrække på at tage en uddannelse som tømrer eller snedker, men forsikrer de nyuddannede om, at der nok skal være arbejde til dem snart.

»Jeg ved godt, at man rigtigt gerne vil bruge sin håndværkeruddannelse, når nu man har fået den, og dertil kan jeg kun sige, at den tidligere regering har sat et hav af anlægsprojekter i gang, som om ganske kort tid begynder at blive til rigtige arbejdspladser. Her tænker jeg på alle supersygehusene, der skal bygges rundt om i landet, og på Femern-forbindelsen,« siger Vivi Kier.

Jyllands-Posten skriver tirsdag om en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser, at flere nyuddannede faglærte i perioden fra 2008 til 2012 har oplevet, at de ikke kunne finde et arbejde, umiddelbart efter de er blevet færdige som for eksempel bygningskonstruktør eller sosu-assistent.

Vivi Kier mener, at man bedst sikrer arbejdspladser til de nyuddannede ved at sikre, at virksomhederne, der skal skabe arbejdspladserne, har de bedst mulige vilkår.

»Det er helt essentielt, at vi får skabt nogle rammevilkår og konkurrencevilkår for de små og mellemstore virksomheder, således at de har mod på og lyst til at nedsætte sig som virksomhed og dermed skabe arbejdspladser. Vi ser, at vi har for mange afgifter, vi har for mange ulige konkurrencevilkår, som gør, at det er svært at være virksomhed i Danmark,« siger undervisningsordføreren.

Desuden peger hun på, at man i den kommende reform af erhvervsuddannelserne kan gøre det mere attraktivt for de faglærte selv at starte deres egne mindre virksomheder.

»Jeg tror på, at de rigtigt dygtige håndværkere, vi i fremtiden får uddannet - det bliver der, vi finder fremtidens iværksættere, så vi skal også huske innovative linjer på skolerne og vise dem vejen til at kunne starte som iværksætter og selvstændig virksomhed,« siger Vivi Kier.

Regeringen ventes at præsentere sit udspil til en reform af erhvervsuddannelserne i begyndelsen af september.

Dagens Gossip