K: Pinligt, hvis forsvaret ikke kan sende syv fly

- Det er pinligt, hvis det danske forsvar ikke kan klare at have syv kampfly udsendt til Kuwait til missioner mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Det siger De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, som reaktion på et opråb fra jagerflypersonalet til regeringen.

Personalet ønsker missionerne i Irak stoppet, når det nuværende politiske mandat udløber til oktober.

Deres begrundelse er, at de gamle F-16-fly er voldsomt slidte og slår revner, og at reparationerne af dem og langvarig udsendelser er ved et slide et underbemandet flypersonale op.

Blandt andet er der ifølge medarbejderne mangel på flymekanikere, der derfor lider under stress og rekordhøjt sygefravær.

- Der er ingen tvivl om, at vi ser resultaterne nu af længere tids udsultning af forsvaret. Vi vil derfor både tilføre flere penge og bede forsvarsledelsen komme med forslag til nogle løsninger, også på kortere sigt, siger Jarlov.

Han mener for eksempel, da uddannelse af ekstra flymekanikere tager flere år, at det bør undersøges, om man i en periode kan hente udenlandske mekanikere ind.

Omvendt slår han fast, at den danske deltagelse i kampen mod IS er en ufravigelig del af forsvaret af Danmark.

- Stopper vi ikke IS, så får Europa og dermed også Danmark kæmpeproblemer både i Mellemøsten og med enorme flygtningestrømme, siger Jarlov.

- Vi skal kunne overkomme både de vanlige opgaver i dansk luftrum med jagerfly og samtidig kunne sende syv jagerfly på international mission. Kan fraværet af 300 mand lægge forsvaret ned, så ved jeg snart ikke, hvor vi er henne, siger han.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen mener til gengæld, at missionerne i Irak måske skal stoppes.

Til Berlingske siger han, at missioner udenfor Danmark ikke er forsvarets primære opgave og må indstilles, hvis der ikke er overskud til dem.

/ritzau/

Dagens Gossip