K raser: Astrid går for langt mod lægerne

Regeringen sætter en pistol for panden på Praktiserende Lægers Organisation (PLO), når sundhedsminister Astrid Krag (SF) truer med at fjerne PLO's forhandlingsret.

Det mener De Konservatives sundhedsordfører Benedikte Kiær.

- Det er et ekstremt skridt. Det er ikke særlig dansk. Det er ret udemokratisk, siger hun og spørger:

- Hvem bliver de næste, der skal have frataget deres forhandlingsret? Er det Kommunernes Landsforening (KL)?

Ifølge dokumenter fra Sundhedsministeriet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, kan resultatet blive, at RLTN (Regionerne og regeringen, red.) ikke længere anser PLO som en forhandlingspart.

Det sker, hvis lægekonflikten truer sundhedsvæsnets stabilitet i betydeligt omfang, viser dokumenterne.

Benedikte Kiær påpeger, at LO også kan miste forhandlingsretten, fordi LO ikke føjede regeringen i trepartsforhandlingerne, da regeringen ville øge arbejdstiden med de berømte 12 minutter ved at sløjfe to helligdage.

- Det er ikke særlig demokratisk at tage en pistol op for panden og sige: "Det kan godt være, at I tror, at I forhandler. Men hvis I ikke gør, som vi siger, får I ikke lov at forhandle yderligere", forklarer sundhedsordføreren.

Hun noterer, at regeringen ikke fratog Danmarks Lærerforening forhandlingsretten, da DLF for nylig var lockoutet af KL. I 2008 fratog regeringen heller ikke Dansk Sygeplejeråd forhandlingsretten efter sygeplejerskernes langvarige strejke, påpeger hun.

- Det er et meget drastisk skridt. Det er ikke særlig klædeligt, at man har sådan en pistol liggende klar foran sig, såfremt dén, man forhandler med, ikke makker ret. Det bryder jeg mig simpelt hen ikke om, siger Benedikte Kiær.

/ritzau/

Dagens Gossip