K: Regeringen ignorerer velfærdsturisme

Det er tre markante sager, som ifølge den konservative skatteordfører, Brian Mikkelsen (K) er med til at underminere det danske velfærdssystem, både økonomisk og moralsk.

»Dels er ydelserne til udlændinge med til at fjerne finansieringen af den danske velfærd, dels fjerner de den legitimitet, som er nødvendig for at få danskerne til at betale en høj skat til velfærdssamfundet,« siger den tidligere økonomiminister, der beskylder regeringen for at vende det blive øje til velfærdsturismen fra de fattige EU-lande i Østeuropa.

»Flere store EU-lande, blandt andet Tyskland og Storbritannien, lægger pres på EU for at få ændret reglerne, men den danske regering er tavs,« konstaterer han.

Brian Mikkelsen mener også, at regeringen bør tage initiativ til at ændre de danske regler om retten til sociale ydelser, så det for eksempel bliver sværere for andre EU-borgere at få kontanthjælp.

»Der er et hul i diget, som bare vil vokse sig større. Derfor bør regeringen lave en aftale med de EU-positive partier, så vi kan forsvare vores velfærd. Andre lande kan gøre det, så hvorfor ikke Danmark,« spørger han.

Men den konservative kritik af regeringen og EU er ren populisme, mener de Radikales skatteordfører Nadeem Farooq (R). Han understreger, at langt de fleste østeuropæiske EU-borgere i Danmark arbejder og betaler skat.

»Det er rigtigt, at kontanthjælpen er høj set i forhold til, hvad en polak eksempelvis kan få i hjemlandet. Men det er endnu mere gunstigt for dem at være i arbejde i Danmark. Jeg synes, at partierne i oppositionen maler et skræmmebillede,« siger han.

Nadeem Farooq vil ikke afvise, at der kan blive brug for at revidere de danske regler, men han mener ikke, at 7.000 kontanthjælpsmodtagere er et alarmerende højt tal.

»Vi skal naturligvis undersøge, om der er en stigende tendens til, at østeuropæere kommer til Danmark for at få kontanthjælp. Men langt de fleste af dem betaler skat og bidrager til velfærdssamfundet, så derfor skal de også have ret til kontanthjælp, når de mister deres arbejde,« fastslår den radikale ordfører.

EU-borgere skal som udgangspunkt have arbejdet i Danmark i ti uger for at få ret til kontanthjælp.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip