K spænder ben for Venstre-ønske om Lomborg på finanslov

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) må tilsyneladende vinke farvel til sin plan om igen at få miljødebattør Bjørn Lomborg på finansloven, sådan som Lilleholt bebudede allerede i januar.

De Konservative siger nej - og dermed mangler de afgørende stemmer i blå blok, selv om både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance støtter Venstres ønske.

De seks medlemmer af den konservative folketingsgruppe har diskuteret sagen og vil ikke være med til at give Lomborg en basisbevilling på finansloven. De har samtidig formuleret en udtalelse, oplyser miljøordfører Mette Abildgaard.

- Vi kender jo mange af hans synspunkter, og det synes jeg ikke, der er behov for at smide flere midler efter. Det er jo velkendt stof, forklarer hun til Ritzau.

I udtalelsen hedder det: "Vi har endnu ikke set et bud på, hvad Bjørn Lomborg skal bidrage med af nyt i klimadebatten, og før vi ser det, kan vi ikke støtte, at han kommer på finansloven".

Lomborg, som i dag bor i Prag, når han da ikke rejser verden rundt, er velkommen til at søge støtte til konkrete projekter - "og så vil vi vurdere, om det bibringer debatten noget nyt og relevant", fortsætter teksten.

- Men for os konservative er der ingen tvivl om, at klimaudfordringerne skal anerkendes og håndteres, understreger K-gruppen, der også genbekræfter partiets støtte til den afgående SR-regerings klimalov fra 2014.

Ifølge Lars Christian Lilleholt er den danske klimadebat "for ensidig og elitær", og det, mener han, at den verdenskendte dansker kan være med til råde bod på.

Efter at have hørt De Konservatives afvisning understreger ministeren dog over for DR, at "det er alt, alt for tidligt overhovedet at tale om, hvorvidt Bjørn Lomborg skal på finansloven eller ej".

Lomborg, hvis aktiviteter i Institut for Miljøvurdering og senere Copenhagen Consensus allerede har modtaget over 100 millioner skattekroner i støtte, er kendt for at udfordre mange eksperters bekymringer om klimaforandringer.

Han anerkender, at kloden bliver varmere, men fastholder at vores nuværende klimapolitik er meget dyr og gør meget lidt gavn. Han opfordrer til ikke at lade global opvarmning overskygge andre af menneskehedens store problemer.

Tidligere miljøminister og klimakommissær Connie Hedegaard har kritiseret idéen om mere statsstøtte til Lomborg med henvisning til hans andre indtægtskilder.

Bjørn Lomborg fortæller til Ritzau, at han ikke ønsker at kommentere sagen.

/ritzau/

Dagens Gossip