K: Velfærdsteknologi skal afhjælpe ældreplejen

Men hos de Konservative er man uenig i, at det er vejen frem.

»Det var nok ikke lige den opskrift, jeg ville komme med. Der er ingen tvivl om, at vi er hamrende udfordret ved, at der bliver flere ældre og færre på arbejdsmarkedet til at sørge for, at der er penge til en anstændig ældrepleje,« siger partiets socialordfører, Benedikte Kiær (K).

Hun ser i stedet velfærdsteknologien som en del af løsningen.

»Vi skal gøre øget brug af velfærdsteknologi og øge udviklingen af velfærdsteknologi, så vi kan klare mere selv i vores hverdag, uden at vi behøver at være afhængige af, at der kommer nogen og laver kaffe til os. Og så må vi børn også se i øjnene, at der er nogle praktiske ting, som vi i højere grad må tage os af, end vi gør i dag,« siger Benedikte Kiær.

»Men når det gælder omsorg og pleje - herunder intimpleje - så mener jeg fortsat, at det er meget vigtigt, at det er en opgave, som velfærdssamfundet må tage på sig,« understreger hun.

Liberal Alliance mener heller ikke, det er de pårørende, der skal være afgørende for, om de ældre kan blive passet. I stedet skal den offentlige sektor effektiviseres, mener partiets socialordfører, Thyra Frank (LA).

»Når man betaler så høj en skat, som man gør her hjemme, så er der også en forventning om, at man selvfølgelig bliver passet på den dag, man bliver gammel og ikke kan klare sig selv. Dernæst kan pengene sagtens findes, for vi har et alt for stort bureaukrati. Vi skal effektivisere den offentlige sektor, så vi får skåret ned på bureaukratiet og bevarer de varme hænder. Og så må der selvfølgelig også tilføres et beløb, så man kan være i stand til at passe de mennesker, der får behov for det,« siger Thyra Frank.

Der vil om ti år være 30 procent flere ældre over 80 år end i dag, og en aktuel opgørelse over samfundsudgifter til forskellige aldersgrupper viser ifølge Jyllands-Posten, at en gennemsnitlig 50-årig dansker koster samfundet 30.000 kroner i udgifter til sundhed og sociale forhold, mens en 80-årig koster 104.000 kroner.

»Det er rigtigt, at både økonomien og befolkningsudviklingen kræver nye løsninger. En af løsningerne kan være, at de pårørende skal yde noget mere. Men også forebyggelse, effektiviseringer, ny medicin og frivilligt arbejde kan være med til at løse udfordringen,« siger formand for landets socialchefer Ole Pass til avisen.

Dagens Gossip