K: Vi kan ikke bremse finanslovens klimabesparelser

Det er berettiget, når tidligere klimakommissær Connie Hedegaard og klimavismand Peter Birch Sørensen i Politiken kritiserer regeringens planlagte besparelser på klimaområdet.

Men det er ikke realistisk at få fjernet nedskæringerne ved de igangværende finanslovsforhandlinger, mener De Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard.

- Vi har nogle konkrete ting, vi tager med til finanslovsforhandlingerne, som kan rette lidt op på den skade, regeringen lægger op til, men overhovedet ikke i fuld skala, siger hun til Ritzau.

De Konservative vil forsøge at mindske besparelsen på EUDP-fonden, som støtter forskning og udvikling af energiprojekter, ligesom man vil have midler til energibesparende varmepumper.

Men selv hvis det lykkes, vil finansloven stadig være dårlig for klimaet, medgiver Mette Abildgaard.

- Man bliver nødt til at være realistisk. Det lægges op til så massive besparelser både på forskning og udvikling, at det er umuligt for os at gå ind og redde. Men vi gør, hvad vi kan for at trække det i en bedre retning, siger hun og uddyber:

- Vi står i en svær situation, for Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er i samme båd på dette spørgsmål, så vi har ikke så mange allierede.

Tidligere på efteråret har Konservative ellers markeret et flertal på klimaområdet sammen med de røde partier, som alle støtter målsætningen om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal mindskes med 40 procent i 2020 i forhold til 1990.

Spørgsmål: I har vel et flertal sammen med de røde partier?

- Det har vi, og vi har også vist, at vi er åbne for at bruge det. Men vi kan ikke vedtage udgifter uden om regeringen og pålægge dem at bruge penge, som ikke er der, påpeger Mette Abildgaard.

Spørgsmål: Men I kan vel stemme imod finansloven og dermed forhindre besparelserne?

- Det kan vi naturligvis, men vi har også et ansvar for, at Danmark får vedtaget et budget til brug i det kommende år.

Spørgsmål: Så det er ikke afgørende for jeres støtte til finansloven, at klimabesparelserne bliver mindsket?

- Vi har nogle meldinger i forhold til grundskylden, som er meget afgørende for os. Men det er klart, at når vi tager klimaspørgsmålet med til forhandlingerne, så er det selvfølgelig med et ønske om at blive imødekommet, fastslår den konservative ordfører.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip