Kælderboende danskere er i livsfare

Et stigende antal danskere har flyttet sig selv og deres børn ned i kælderværelser på trods af, at de udsætter sig for en usynlig fare i form af den radioaktive gas radon.

Det anslår de bygningssagkyndiges brancheforening, skriver Politiken lørdag.

- Der er ingen tvivl om, at masser af kældre bliver brugt til beboelse, og det er en rigtig dårlig idé, især på grund af radon. Jeg kan ikke fraråde det nok, siger direktør i Brancheforeningen af Bygningssagkyndige og Energikonsulenter, Torben Kaas.

Radon er ifølge Sundhedsstyrelsen den næststørste årsag til lungekræft - kun overgået af rygning.

Når mange alligevel bruger kældre til beboelse, skyldes det uvidenhed om den usynlige gas, som ifølge Sundhedsstyrelsen er skyld i 300 dødsfald om året.

En undersøgelse, som analyseinstituttet Megafon har foretaget for Politiken, viser, at hver tredje dansker ikke aner, at radon øger risikoen for kræft, når den forekommer i boligen.

Den radioaktive gas radon findes naturligt i undergrunden og siver ind i kældre og parcelhuse uden kældre gennem små utætheder i fundamentet.

Cirka 280.000 huse indeholder mere, end grænseværdien tillader, vurderer Statens Byggeforskningsinstitut, men alligevel er det hvert år kun et par tusind husejere, der får deres huse undersøgt for radonkoncentrationen.

- Familier skal være meget varsomme med at bruge kældrene som opholdsrum. Jeg ville personligt ikke lade nogen bo i min kælder, uden at der var målt radon, siger Ole Raaschou-Nielsen, forsker i Kræftens Bekæmpelses afdeling for Kost, Gener og Miljø.

At en tredjedel af danskerne ikke kender til faren ved radon, er foruroligende, mener seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Torben Valdbjørn Rasmussen.

- Antallet af radonrelaterede dødsfald er jo på højde med dødstallet i trafikken. Hvis man synes, det tal er alarmerende, burde man bruge lige så mange ressourcer på at vejlede om radon, siger han til Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip