Kæmpe erstatningskrav presser revisorer

EU har tidligere anbefalet medlemslandene at indføre ansvarsbegrænsning for revisorer, og en række lande har allerede loft over erstatningerne, men Danmark valgte ikke at efterkomme anbefalingen, skriver Børsen tirsdag.

Men det kan i yderste konsekvens betyde, at revisorerne kan ende med ikke at kunne blive forsikret, da kæmperegningerne lander hos forsikringsselskaberne, og de øgede skadesudbetalinger højner forsikringspræmierne.

Branchen appellerer nu til politikerne for at få et loft, senest med Memory Card Technology-skandalen, hvor de to revisionshuse, Ernst & Young og PwC, i går blev idømt et erstatningskrav på 177 millioner kroner.

Og netop nu behandler Højesteret en sag om erstatning på 50 millioner kroner mod Deloitte samtidig med at konkursboet efter IT Factory har stævnet KPMG med et erstatningskrav på én milliard kroner.

»Tiden er kommet til at begrænse revisorernes erstatningsansvar,« siger Charlotte Jepsen, direktør i FSR Danske Revisorer til Børsen og tilføjer:

»Der skal ikke herske tvivl om, at hvis revisor har lavet et dårligt stykke arbejde, skal han stå til ansvar og betale, men der mangler proportionalitet, når en revisor kommer til at betale hele erstatningen, selv om det er klokkeklart, at direktøren er den ultimative skurk.«

Manden bag søgsmålet på én milliard mod IT Factory er dog ikke helt enig, advokat Boris Frederiksen.

»Hvis man skal fastholde revisorerne som offentlighedens repræsentant, synes jeg, at det kan være svært at begrænse deres ansvar. Man skal huske på, at det potentielt kan være voldsomt skadevoldende, når en revisor træffer en fagligt forkert beslutning,« siger Boris Frederiksen til Børsen.

Dagens Gossip