Kæmpe granitsten skal terrorsikre Christiansborg

»Det, der lige er taget fat på i dag, er første lille del af en anlægsfase. Hvor de første granitklodser er ankommet,« siger Kai Vittrup, der i sin tid som chefpolitiinspektør var ansvarlig for sikkerheden i forbindelse med EU-topmødet i København 2002, og som i dag arbejder for Folketinget på at optimere sikkerheden på og omkring Christiansborg.

De første midlertidige sten er nu på plads. Men de udgør stadig kun omkring halvdelen af den halvcirkel, som skal forhindre køretøjer i at komme tæt på Christiansborg.

»Sikkerhedsmæssigt hjælper de til, at der ikke kommer andre køretøjer ind, end dem vi ønsker at få ind, når det hele er færdigt. Så der kan altså ikke placeres en bil klos op ad bygningerne, som det skete oppe i Norge,« siger Kai Vittrup med henvisning til Anders Behring Breiviks terrorbombe mod regeringskvarteret i Oslo i juli 2011.

Arbejdet med at sikre Folketinget kommer til at betyde, at gennemkørslen ind til Rigsdagsgården stopper helt. Der mangler kun en sidste tilladelse fra Københavns Kommune, før der bliver lukket for trafikken ind til gården. Og det kommer ifølge Kai Vittrup til at ske inden for de kommende uger, understreger han over for bt.dk.

Arbejdet kommer dog ikke til at betyde trafikalt kaos ved Slotsholmen, oplyser Kai Vittrup og påpeger, at der stadig vil være uhindret adgang for fodgængere ind på pladsen foran Christiansborg.

Endnu er det kun midlertidige sten, der beskytter Christiansborg. Når projektet er helt færdigt, vil det være specielt fremstillede, pudsede og mere dekorative granitblokke, som danner ring om Borgen.

I gennemsnit vejer de 85 granitblokke omkring to ton, og prisen for den bornholmske granit er 1.275 kroner per ton, oplyser Kai Vittrup ifølge bt.dk.

Dagens Gossip