Kæmpe grise-satsning giver over 2.000 nye job

Alt for mange danske svin ender på tyske slagterier. Dermed går Danmark glip af vigtige job.

Derfor skal der blandt andet investeres i nye, miljørigtige svinestalde herhjemme, lyder det fra fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Hun står klar med 150 millioner kroner, der er øremærket fra miljøteknologiordningen, til formålet.

- Der bliver eksporteret ufatteligt mange smågrise - op mod 10 millioner om året - til Tyskland i stedet for, at de bliver fedet op og slagtet herhjemme. Det er nogle arbejdspladser, vi er rigtigt kede af at gå glip af, siger ministeren.

- Ud over at skaffe nye job, så handler det også om at fastholde de job, vi har på slagterierne. Jeg synes, det er en dårlig handel, at vi får gyllen, og tyskerne får arbejdspladserne, fortsætter hun.

Siden 2010 er antallet af svin, der ender deres dage på et dansk slagteri, ifølge Fødevareministeriet faldet med 11 procent.

Investeringen er en del af en samlet pakke, hvor også erhvervet selv giver en hånd med, siger ministeren:

- Slagterierne bidrager, svineerhvervet vil lave rådgivning ude på bedrifterne, jeg kommer med en miljøteknologiordning. Samlet set er det håbet og forventningen, at det her kan fastholde slagteriarbejdspladser i Danmark, lyder det fra Mette Gjerskov.

Initiativet giver glæde i brancheforeningen Landbrug og Fødevarer, der mener, at det vil skaffe i omegnen af 2000 job.

Derudover kan byggesektoren også godt begynde at glæde sig, da der her er udsigt til 1500 midlertidige job, mens de nye stalde bliver bygget, og de eksisterende renoveret.

Ordningen åbner 1. juni eller snarest muligt herefter, og ministeriet er klar med tilskud på op til fem millioner kroner per projekt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip