Kæmpe investering skal sikre dansk forskning i atomer

Skrevet af admin

07/04/2016

Dagens topnyheder

Forestil dig en lille computerchip, som overgår alle nuværende computere. Tilsammen vel at mærke.

Hvad der kunne være en del af en science fiction-film håber danske forskere at gøre muligt med kvanteteknologi.

Innovationsfonden har foretaget en toårig investering i et center for kvanteteknologi på 80 millioner kroner for at sikre, at dansk forskning tager kvantespring inden for forskning i atomer og lyspartikler.

- Der er fantastiske fremtidsperspektiver for ny informationsteknologi baseret på lys, siger professor Peter Lodahl, som er forsker ved Københavns Universitet.

- Vi arbejder på at skabe et kvanteinternet, som kan bruges til at lave gigantiske beregninger af store og komplekse problemer, som almindelige computere ikke har tilstrækkelig regnekraft til at løse.

Den nye teknologi kan dog også skabe problemer. Hvis det lykkes at fremstille en kvantecomputer, kan den knække selv de mest sikre koder og krypteringer, som vi bruger på vores computere i dag.

Derfor er et af de konkrete mål også at udvikle koder, som man ikke kan bryde - selv ikke kvantecomputere.

Den danske forsker og modtager af Nobelprisen i 1922, Niels Bohr, gjorde for 100 år siden København til verdens centrum for kvantefysik. Håbet er, at dansk forskning igen bliver verdens førende inden for kvanteteknologi.

Det nye center skal etableres på Københavns Universitet, DTU og Aarhus Universitet. Tre udenlandske universiteter, 10 danske virksomheder og otte udenlandske vil også deltage.

Uddannelses- og forskningsministeren Ulla Tørnæs (V) glæder sig over, at der bliver satset stort på dansk forskning i kvantefysik.

- Der er uden tvivl tale om forskning af allerhøjeste kaliber, og investeringen vil trække historiske spor tilbage til Niels Bohrs tid, siger Ulla Tørnæs.

- Centeret vil skabe ny viden og nye produkter og danne grundlag for nye virksomheder og forhåbentligt også nye arbejdspladser, siger ministeren.

/ritzau/