Kæmpe militærøvelse skal demonstrere Natos råstyrke

Skrevet af admin

07/06/2016

Dagens topnyheder

Tusindvis af amerikanske faldskærmstropper springer tirsdag ud af militærfly over Polen og lander på polsk jord.

Her vil mere end 30.000 Nato-soldater fra 24 Nato-lande, et stort antal militærkøretøjer, kampfly og krigsskibe over de næste ti dage gennemføre en kæmpemæssig militærøvelse.

Øvelsen bliver en af de største siden afslutningen af Den Kolde Krig.

Øvelsen har kodenavnet Anakonda 16, og den skal teste Natos militære maskinrum. Men den er samtidig en magtdemonstration. Rusland skal se, at Nato-alliancen står skulder ved skulder med de baltiske lande.

Det vurderer lektor ved Center for War Studies på Syddansk Universitet, Jens Ringsmose.

- Et led i øvelsen er at vise russerne, at hvis de skulle finde på at angribe, vil der ikke kun være estiske, lettiske og litauiske flag på kisterne. Der vil også være amerikanske, franske og britiske flag, siger Jens Ringsmose.

Han bakkes op af Kristian Søby Kristensen, som er seniorforsker med speciale i sikkerhedspolitik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Når man samler over 30.000 soldater i Polen, sender man også et politisk signal til Rusland om, at man er klar, siger seniorforskeren.

Polen er bekymret over truslen fra Rusland og vurderer, at den er øget efter annekteringen af Krim. Derfor har Polen søgt om en betydelig og permanent Nato-tilstedeværelse på sit område og i regionen.

Nato er derfor også i gang med den største oprustning siden Den Kolde Krig. Alliancen planlægger at udstationere bataljoner på hver omkring 1000 soldater i en række lande tæt på Rusland.

At Nato spiller med sine militære muskler, vil Rusland formentligt ikke lade gå ubemærket hen, siger Kristian Søby Kristensen.

- Når Nato sender et signal om styrke, kan man ikke afvise, at man kan komme til at se politiske eller militære reaktioner fra Rusland, siger forskeren.

Militærøvelsen bliver skudt i gang en måned før Nato-topmødet i den polske hovedstad, Warszawa. Her skal det besluttes, hvor mange ekstra Nato-tropper, der skal placeres i de medlemslande, der grænser op til Rusland, og hvor de præcis skal placeres.

Øvelsen finder sted i Polen fra 7. juni til 17. juni, men blev officielt åbnet mandag ved en ceremoni i Warszawa. Ingen danske soldater deltager i øvelsen.

/ritzau/