Kæmpefonde retter skarp kritik mod skatteforslag

Skrevet af admin

02/12/2015

Mest læste i dag

En række store fonde retter en skarp kritik mod en foreslået ændring af beskatningsreglerne. Gennemføres forslaget, vil det væsentligt forringe fondenes muligheder for at støtte formål som forskning, uddannelse, kultur, miljø og klima, lyder kritikken.

Skatteændringen skal ifølge Skatteministeriet skaffe cirka 200 millioner kroner ekstra til statskassen, men ifølge de beregninger, fondene har fået foretaget af deres egne revisorer, vil beløbet blive tæt på en milliard kroner.

Det vil gå ud over de formål, fondene støtter, såsom forskning, kultur, klima, miljø og socialt arbejde, mener de.

- På forskningsområdet udgør fondenes støtte en betydelig del af de midler, universiteterne får til at forske for. Og det er områder, som i øjeblikket er under pres fra flere sider, siger Lars Hansen, direktør i Villum Fonden.

Han er medunderskriver af et høringssvar fra 29 af de allertungeste fonde i Danmark.

Ud over Villum Fonden er blandt andre Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden, Carlsbergfondet og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal blandt underskriverne.

Sidstnævnte stod blandt andet bag en milliarddonation til folkeskolen i 2013 i forlængelse af folkeskolereformen.

Lars Hansen fra Villum Fonden hæfter sig ved, at de formål, fondene typisk støtter, ikke får gavn af de penge, der står til at havne i statskassen.

- Med de finanslovsforslag, der i øvrigt ligger fremme, er der lagt op til en ret stor besparelse på både forsknings- og kulturområdet, siger han.

Socialdemokraterne er modstandere af forslaget om at ændre fondsbeskatningen.

- Det er et dybt slag mod den private finansiering af socialt arbejde, forskning og andre gode formål, som fondene støtter, siger skatteordfører Jesper Petersen (S).

Ifølge lovforslaget skal pengene fra den øgede beskatning af fondene gå til at gøre det billigere at arve en virksomhed eller overdrage sin virksomhed til en erhvervsdrivende fond.

Kritikken gør indtryk på skatteminister Karsten Lauritzen (V).

- Jeg har bestemt noteret mig den bekymring, der er ude blandt fondene og de almennyttige foreninger, og den lytter jeg også til.

- Derfor kan jeg også berolige med, at vi ikke kommer til at indkræve de meget voldsomme beløb, som har været oppe i debatten, skriver han i en mail til Ritzau.

Skatteministeren kan se frem til at skulle forklare sig nærmere over for Folketinget. Socialdemokraterne har nemlig kaldt ham i samråd om sagen.

Lovforslaget førstebehandles fredag.

/ritzau/