Kamp mellem kommuner skal få flere i arbejde

Et utraditionelt redskab skal få endnu flere danskere ud på arbejdsmarkedet.

Kommunerne skal ifølge regeringen måles og offentligt rangordnes efter, hvor stor succes de har med at få folk i job. Det skriver Berlingske.

Formålet er at finde frem til de mindst effektive kommuner. Tanken er, at disse kommuner skal lære af andre kommuner, som har større succes med at flytte borgere væk fra passiv forsørgelse.

Borgmestre, kommunaldirektører og jobcenterledere vil en gang i kvartalet få tilsendt en rangliste over kommunerne.

- Så kan man fra kvartal til kvartal følge, om man bliver bedre, eller om man sakker bagud i forhold til de resultater, som andre kommuner under samme vilkår er i stand til at præstere, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til Berlingske.

- Så det er min vurdering, at den enkelte kommune og den enkelte kommunes borgere og journalister får et meget godt redskab til at følge, hvordan udviklingen er.

Alene i år bruger staten 140 milliarder kroner på at forsørge personer i den arbejdsdygtige alder.

Men 19.400 færre danskere ville være på offentlig forsørgelse, hvis de mindre effektive kommuner præsterede lige så godt som en gennemsnitlig, sammenlignelig kommune.

Det viser en undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet ifølge Berlingske.

Regeringens plan er, at kommunerne skal placeres i grupper med sammenlignelige kommuner i forhold til blandt andet demografi og andelen af personer uden job.

Landets arbejdsmarkedschefer er åbne over for løbende opgørelser, hvis der tages hensyn til kommunernes forskellige udfordringer.

De frygter dog, at tiltaget kan blive en offentlig udstilling, påpeger Helle Linnet, formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark.

- Vi forsøger allerede i dag at lære meget af hinanden og er vant til mange tal og megen dokumentation.

- Jeg tror bare ikke, der er nogen, der bliver bedre af at komme i en gabestok. Man bliver bedre, hvis man har en fornuftig dialog omkring tingene, siger hun til Berlingske.

/ritzau/

Dagens Gossip