Kamp mod seksuelle overgreb belønnes med Tine Bryld-pris

Skrevet af admin

21/10/2015

Dagens topnyheder

Hvert år belønnes en socialt engageret ildsjæl med Tine Bryld-prisen. Formålet er, at hylde dem, der gør en indsats for de socialt udsatte, og i år er vinderen psykoterapeut Lisbeth Høstgaard Møller.

Hun er daglig leder af Kvisten i Viborg, hvor ofre for seksuelle overgreb kan få hjælp og rådgivning af frivillige medarbejdere.

- Jeg er meget glad og overvældet over at have vundet. Jeg håber, at det her skulderklap kan være med til at bryde nogle tabuer, siger Lisbeth Høstgaard Møller, der fik prisen overrakt i DR's Koncerthus i Ørestad.

I dag hjælper centret både mandlige og kvindelige ofre. Dog er problematikken meget tabubelagt, og ifølge Lisbeth Høstgaard Møller er det derfor svært for mange ofre at fortælle om deres behov for hjælp.

- Vi gør en frivillig indsats for at hjælpe mange mennesker, der ellers ikke havde fået hjælp, siger hun.

Samtidig er det Kvistens erfaring, at det særligt er mændene, der er svære at få fat i, og centret har derfor igangsat et projekt for at få mænd til at bryde tavsheden.

- Vi arbejder på at opsøge mændene. Før kom kun fem procent af vores henvendelser fra mænd, selvom vi ved, at en tredjedel af ofrene er mænd, fortsætter Lisbeth Høstgaard Møller.

Indsatsen for mænd er en af begrundelserne for, at Lisbeth Høstgaard Møller hædres, fortæller prisudvalgets formand, Helle Degn.

- Vi mener, at Kvistens store arbejde med at hjælpe mænd til at træde frem og modtage behandling er meget lovende og vigtigt. Tine Bryld ville ændre det sociale landskab med sin indsats - præcis som Kvisten gør det nu, siger hun.

Efter at centret er begyndt aktivt at opsøge mænd, er andelen af mandlige henvendelser steget til 21 procent. Selvom Lisbeth Høstgaard Møller er glad for udviklingen, håber hun, at den økonomiske præmie kan bruges til at hjælpe endnu flere.

Ud over anerkendelsen bliver Lisbeth Høstgaard Møller nemlig belønnet med 50.000 til sig selv og 500.000 kroner til Kvisten, der siden 1998 har arbejdet for at hjælpe ofre for seksuelle forbrydelser.

- Jeg håber, at Tine Bryld-prisen betyder, at vi kan nå endnu længere ud, siger Lisbeth Høstgaard Møller.

Tine Bryld, der lægger navn til prisen, var socialrådgiver, forfatter, brevkasseredaktør og radiovært. Hun døde i 2011 i en alder af 71 år.

/ritzau/