Kampagne får unge til at ringe om frygt for tvangsrejser

Skrevet af admin

20/06/2016

Dagens topnyheder

Det gav straks resultat, da organisationen Etnisk Ung sidste år startede en kampagne, der oplyste om muligheden for hjælp, hvis man som ung frygter for at blive sendt på en såkaldt genopdragelsesrejse.

Kampagnen blev lanceret inden sommerferien, og den betød, at organisationen, der rådgiver børn og unge om æresrelaterede konflikter, fik et stigende antal telefonopkald fra børn og unge, der var bange for, at de ikke kunne komme hjem fra den ferie, forældrene havde planlagt.

- Derfor besluttede vi også hvert år at køre en kampagne inden sommerferien, der skal oplyse de unge og også fagfolk om muligheden for at få noget hjælp, siger Susanne Fabricius, projektleder hos Etnisk Ung.

Kampagnen er netop blevet relanceret, og ifølge Susanne Fabricius er det netop nu, den skal køre, fordi sommerferien giver ekstra anledning til frygt.

- Selvfølgelig fordi det er en længere ferie, og der derfor også vil gå længere tid, før der er nogen, der opdager, at man er væk, siger hun.

Udenrigsministeriet kender til 38 personer, der lige nu ufrivilligt befinder sig i udlandet enten på genopdragelsesrejse, i forbindelse med tvangsægteskab eller som efterladte ægtefæller og børn.

Men der findes ikke nogen samlet opgørelse eller registrering for, hvor mange danske børn og unge der bliver sendt til deres forældres hjemland i længere perioder for at blive "genopdraget".

Ifølge Susanne Fabricius er det et problem, som skiftende regeringer siden 2006 ikke har ændret på, og derfor er det heller ikke muligt at læse ud af tal, om indsatserne hjælper.

Alligevel er hun sikker på, at oplysningskampagnen kan gøre en forskel.

- Man bliver nødt til at lave kampagner for at blive ved med at oplyse om, at det her er en eksisterende problematik, for eller svigter vi de unge, siger hun.

Eksempelvis oplever hun stadig, at lærere ikke tænker over, at en lang periode med fravær hos en elev kan være en genopdragelsesrejse.

Hun mener dog også, at der kan gøres mere for at trænge igennem til forældrene og gøre dem klar over de problemer, som rejserne udgør.

- Man kan måske i større grad oplyse om de konsekvenser, der er ved det her. Jeg ved ikke, hvor mange der ved, at de unge kan have ret svært ved at komme tilbage igen, siger hun.

/ritzau/