Kampen mod frygtet sygdom ser ud til at være tabt

Skrevet af admin

14/11/2013

Dagens topnyheder

Den globale indsats for at begrænse diabetes er tilsyneladende virkningsløs. Ved udgangen af i år ventes antallet af personer, som må leve med sygdommen, at stige til rekordhøje 382 millioner, estimerer eksperter.

Langt de fleste har type 2-diabetes, der er knyttet til overvægt og mangel på motion. Og sygdommen spreder sig i takt med, at flere mennesker i udviklingslandene anlægger en vestlig livsstil.

Det nye skøn fra organisationen International Diabetes Federation (IDF) over antallet af diabetikere svarer til en udbredelse på 8,4 procent af samtlige af klodens voksne.

I 2012 var der 371 millioner diabetikere. Organisationen forudser, at antallet i 2035 vil være forøget 55 procent til 592 millioner tilfælde.

- Kampen mod at beskytte folk mod diabetes og sygdommens invaliderende og livstruende følgesygdomme bliver tabt, konstaterer IDF.

Hvert år dør 5,1 millioner som følge af sygdommen. Det svarer til et tabt menneskeliv hvert sjette sekund.

Diabetikere har utilstrækkelig blodsukkerkontrol, og det kan forårsage en række alvorlige sygdomme. Uden behandling kan diabetes resultere i en for tidlig død.

- År efter år synes tallene at blive forværret. Verden rundt ser vi et stigende antal mennesker, der udvikler diabetes, siger David Whiting, specialist i folkesundhed for IDF.

En strategi, der omfatter alle dele af samfundet, om forbedrede kostvaner og fremme af en sundere livsstil er nødvendig for at bekæmpe sygdommen, mener han.

Organisationen har beregnet, at diabetes tegner sig for årlige sundhedsudgifter på 548 milliarder dollar eller over 3000 milliarder kroner. Beløbet ventes at stige til 627 milliarder dollar i 2035.

Værst ser det ud i Kina, hvor antallet ventes at vokse til næsten 143 millioner diabetikere om godt 20 år fra i øjeblikket over 98 millioner.

Den højeste forekomst per indbygger finder man i den vestlige del af Stillehavet. Blandt den voksne befolkning i Tokelau, Mikronesien og Marshall-øerne er mere end tredje voksne diagnosticeret med sygdommen.

/ritzau/Reuters