Kampen mod madspild fejrer 5 års fødselsdag

Først var det blot en lille Facebook-gruppe. Fem år, en bogudgivelse og adskillige kampagner senere er den frivillige forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad i dag en central aktør på området - både i Danmark og i udlandet.

Fødevareminister Mette Gjerskov ønsker tillykke:

- Reduktion af madspild er en del af den grønne omstilling. Jeg er optaget af, at vi udnytter ressourcerne så effektivt som muligt i hele fødevarekæden fra hav og jord til bord. Det er flot, at det er lykkedes Stop Spild Af Mad at få sat så stort et fokus på det alt for store madspild, vi har i dag. Det er lige præcis sådan nogle ildsjæle, vi har brug for til at få ændret adfærden hos os alle sammen.

Hver anden dansker har mindsket sit madspild

Blandt milepælene i forbrugerbevægelsens resultater viser den nyeste analyse (foretaget af TNS Gallup for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad), at hver 2. dansker det seneste år har mindsket sit madspild. Det dokumenterer, at Danmark omsider er på rette vej.

I horisonten har Stop Spild Af Mad flere projekter liggende, blandt andet en national lancering af undervisningskampagnen "Stop Madspild" til skolerne samt "Feeding the 5000 - Bespis 5000"-eventet på Rådhuspladsen i København den 4. oktober, som forventes at blive Danmarks største event mod madspild.

Mere vækst og besparelser for millioner

Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, takker alle bevægelsens mange frivillige og samarbejdspartnere, som støtter kampen mod madspild. Hun siger:

- Vi går ind for mindre madspild men bestemt også for øget vækst og bedre ressourceoptimering. Og kampen mod madspild kan netop give det danske samfund besparelser for millioner.

Hun nævner som eksempel, at detailkæden Irma sidste år sparede 3,5 millioner kroner ved at reducere madspild i kædens butikker. Rigshospitalet har gennemført et projekt om minimering af madspild, hvilket sparede institutionen knap en million kroner i råvareindkøb.

Jyske Banks kantine har sparet en million kroner på halvandet år ved at reducere madspild, og et nyt gratis madspildsværktøj fra Unilever Food Solutions kan spare et storkøkken omkring 600.000 kroner om året.

Dagens Gossip