Kampfly får grønt lys til at bombe trods civile tab

Danske kampfly bomber nu i Syrien og Irak. Og der er en stor risiko for, at bombetogterne vil medføre civile tab.

Det har forsvarsminister Peter Christensen (V) orienteret de øvrige partier i Folketinget om på et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag.

Regeringen har besluttet at indføre en procedure, som betyder, at kampfly i særlige tilfælde må bombe i områder, hvor man på forhånd ved, at der vil være civile tab.

Det kan ske i tilfælde, hvor man ud fra et såkaldt princip om proportionalitet vurderer, at det er nødvendigt at bombe særligt vigtige militære mål uanset civile tab.

Beslutningen vil ligge hos højtstående danske militærfolk på generalniveau, oplyser forsvarsministeren:

- Jeg har lige nu orienteret Nævnet om, at vi er gået i gang med vores operation i både Irak og Syrien med vores F-16 fly. Da Folketinget traf beslutningen, gjorde jeg opmærksom på, at der kunne være en øget risiko for civile tab.

- Og nu, hvor vi er kommet i gang med selve missionen og missionsplanlægningen, kan vi se, at det er tilfældet, siger Peter Christensen.

Han henviser til, at kampene mod Islamisk Stat nu rykker ind i de større byer som Mosul og Raqqa. Det øger risikoen for, at luftoperationerne vil medføre civile tab.

- Derfor har vi også besluttet en ny procedure. Den betyder, at hvis man i en planlægningsfase på forhånd konstaterer, at det er en operation, hvor der kan være civile tab, så kan det ud fra et proportionalitetsprincip være nødvendigt og lovligt at gennemføre operationen alligevel.

- I sådan et tilfælde vil det være en højtstående militærperson på generalniveau, der træffer den endelige beslutning, siger Peter Christensen.

Spørgsmål: Kommer vi også til at bombe, hvis vi med sikkerhed ved, at der vil være civile tab? Eller er det kun, hvis der er en risiko?

- Risikoen for civile tab er der altid. Det har der også været i tidligere missioner.

- Det, vi taler om her, er, at fordi det er meget bynær kamp, så kan man være i en situation, hvor man gennemfører en operation vel vidende, at der vil være civile tab, siger Peter Christensen.

Han understreger, at det er en "alvorlig beslutning" at gennemføre operationer af den type, men det kan ikke desto mindre være nødvendigt, hvis kampen mod Islamisk Stat skal vindes.

- Det er en del af krigens udfordringer. Man kan være i en konkret situation, hvor målet er så afgørende rent militært, at man afvejer følgeskaderne op mod selve målet, siger Peter Christensen.

Forsvarsministeren understreger, at den danske praksis er fuldt ud i overensstemmelse med folkeretten:

- Det er en del af at følge krigens love. Men der skal være en proportionalitet mellem det militære mål kontra civile tab.

- Og vi vil selvfølgelig fortsat gøre alt, hvad vi kan for at undgå civile tab. Men vi kan ikke garantere det i hvert enkelt tilfælde. Beklageligvis, siger Peter Christensen.

/ritzau/

Dagens Gossip