Kamprad efterlader økonomisk hul i Schweiz

Det efterlader et hul i områdets økonomi, da Ingvar Kamprad er landets rigeste mand, hvilket har skabt uro blandt andre betalere af den specielle skat 'forfait' eller Pauchalbesteurung, en speciel schweizisk skat, som påfalder de rigeste indbyggere i en delstat at betale, skriver Svenske Dagbladet fredag.

Men borgmester i Epalinges, Maurice Mischler, fortæller, at Kamprads flytning ikke betyder højere skatter for nogen andre.

»Vi har beregnet hvilken effekt flytningen får. Jeg tror ikke, at vi behøver at hæve skatterne for andre med den såkaldte forfait eller for de øvrige indbyggere,« siger han til Svenske Dagbladet.

Da Ingvar Kamprad flyttede fra Sverige, var det i protest mod de stigende skatter i landet, men siden da er formueskatten blevet afskaffet, og når Kamprad nu flytter hjem, overgår skatteindtægterne til den svenske stat og ikke længere til den schweiziske delstat Vaud.

Bloomberg har kåret Ingvar Kamprad som verdens femte rigeste mand. Ser man dog bort fra IKEA, som han egentlig ikke ejer længere, men kun bestyrer, så er Ingvar Kamprads private aktiver ikke 51,7 milliarder dollar, men 750 millioner svenske kroner.

Og det er kapitalindkomster på dette beløb, han vil blive beskattet for i Sverige, skriver Svenska Dagbladet, som udregner, at det vil give lige godt 11 millioner beskedne svenske kroner i statskassen.

Trods titlen som den rigeste mand i Schweiz, var Ingvar Kamprad en gennemsnitlig skattebetaler i Schweiz - altså blandt de 15 personer med forfait-skat, siger delstatens finansminister Pascal Broulis til Svenske Dagbladet.

Ingvar Kamprad har i sin tid i Schweiz blandt andet betalt ti millioner schweizerfranc for et lejlighedsprojekt til ældre og givet bidrag til både foreninger for blinde unge og et skoleauditorium.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip