Kan regeringen flytte 325 stemmer om dagen for at blive genvalgt?

Regeringen står over for en stor opgave frem mod næste folketingsvalg. 234.000 vælgere skal overbevises om at skifte tilbage fra blå blok til rød, hvis regeringen skal genvælges, og det svarer til, at regeringspartierne og Enhedslisten hver dag skal flytte 325 stemmer. Det viser nye beregninger lavet af Ugebrevet A4.

Ifølge flere eksperter er det ikke en umulig opgave, selvom det ifølge A4 aldrig tidligere er lykkedes for en regering at vende så dårlige meningsmålinger til en sejr.

Valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager vil ikke dømme regeringen ude, blandt andet på grund af den store bevægelighed man ser blandt vælgerne.

»Det er hurtigt gået fra et rødt flertal ved valget og et endnu større bare få måneder før valget til nu et massivt blåt flertal. Det siger jo, at vælgerne kan bevæges. Og begynder det at gå bedre med økonomien, går det alt andet lige også bedre for regeringen,« siger Rune Stubager til Ugebrevet A4.

I kommunikationsbranchen mener man også, at det er for tidligt at afskrive regeringen. Direktør i kommunikationsfirmaet Mensch Frederik Preisler peger på det spirende opsving som en af de ting, der kan være med til at vinde vælgere tilbage:

»Når konjunkturerne begynder at vende, drejer det sig for regeringen om at erobre æren for det. Samtidig kan regeringen få oprejsning for de upopulære tiltag, den har mistet stemmer på. »Vi gjorde de ting, der var nødvendige« kan man sige. Det vil være svært for den blå opposition at benægte, for den har i hele regeringens levetid haft travlt med at sige: »Se, nu gennemfører de det, som vi også ville have gjort«,« siger Frederik Preisler.

Hos Socialdemokraterne har man heller ikke opgivet:

»Historien er fuld af eksperter, der har afskrevet Socialdemokratiet og sagt, at det ikke kan komme tilbage. De har alle sammen taget fejl. Vi kommer altid tilbage,« siger partiets politiske ordfører, Magnus Heunicke (S).

Beregningen om at 325 vælgere hver dag skal flyttes tilbage til rød blok, for at den nuværende regering kan blive genvalgt, er baseret på, at valget afholdes senest muligt, nemlig 14. september 2015.

Dagens Gossip