Kandidater taler uden om Trump i republikansk tv-debat

Skrevet af admin

16/12/2015

Dagens topnyheder

Natten til onsdag dansk tid var der igen tv-debat blandt republikanernes kandidater til præsidentembedet i USA.

Det blev endnu engang med rigmanden Donald Trump som omdrejningspunkt, siger USA-kender Mads Fuglede. Men i modsætning til tidligere var det ikke kandidaterne, der skabte opmærksomhed om Trump.

- Trump var endnu engang centrum for debatten, og han havde tydeligvis forberedt sig på, at han skulle under angreb. Men det var egentlig kun Jeb Bush, der angreb ham, og det var nemt at afvise, fordi Jeb Bush ligger så utroligt svagt i målingerne, siger Mads Fuglede.

I stedet var det arrangørerne af debatten, CNN, der stillede spørgsmål til Trumps politik og ideer, som kandidaterne skulle svare på. Kandidaterne snakkede så vidt de kunne uden om Trump.

- Alle blev bedt om at forholde sig til Trump, men de tunge kandidater som Ted Cruz og Marco Rubio angreb mere hinanden end Trump, siger Mads Fuglede.

En årsag kan være, at Trump har oplevet en stigning i meningsmålingerne, hver gang han bliver angrebet. Eller at republikanerne har indset, at det skubber vælgere væk, hvis alt drejer sig om Trump, mener Fuglede.

- Der udspiller sig et show hos republikanerne, der får mange vælgere til at spørge sig selv, hvad det egentlig er, der foregår hos republikanerne.

Mads Fuglede mener, debatten viste, at der særligt er to kandidater, der lige nu ligger forrest i kampen om at blive præsidentkandidat.

- Hvis man ser på det interne magtforhold, var den vigtigste debat den med Marco Rubio og Ted Cruz. De virkede skarpe og forberedte, og de er hovedfavoritter til at samle op efter Donald Trump, som man stadig må forvente vil miste opbakning.

Der er i alt 14 personer tilbage i det republikanske præsidentfelt. Primærvalget begynder i delstaten Iowa om syv uger.

/ritzau/