Kaos i Yemen: Præsidenten og regeringen træder tilbage

Skrevet af admin

22/01/2015

Mest læste i dag

Yemen skal have ny politisk lederskab.

Efter flere dages uro afleverer Yemens premierminister torsdag sin regerings afskedsbegæring og kort efter kommer meldingen, at Yemens præsident ligeledes agter at træde tilbage fra sit embede.

Regeringens talsmand i Washington, Mohammed Albasha, bekræfter på Twitter, at Abd-Rabbu Mansour Hadi vil forlade sin post.

Præsidenten har været en af USA's vigtigste allierede i kampen mod al-Qaeda.

I den seneste tid har der været adskillige kampe mellem yemenitiske regeringsstyrker og Houthi-militsen, der for fire måneder siden rykkede ind i hovedstaden Sanaa og har vundet stadig mere magt og indflydelse.

- Regeringen ønsker ikke at blive trukket ind i et ukonstruktivt politisk morads, skriver premierminister Khalid Baha i afskedsbegæringen, der skal være lagt ud på Facebook.

Afskedsbegæringen fra Khalid Baha til Yemens præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, kommer under 24 timer efter, at Hadi signalerede, at ville imødekomme krav om forfatningsændringer og magtdeling fra den magtfulde Houthi-milits.

En aftale, der ville give militsen pladser i alle statslige organer, og ville betyde, at militsen opgiver en belejring af præsidentpaladset og frigiver en regeringsrådgiver.

Houthi-militsen har i mange år kæmpet mod regeringen i Sanaa og har siden september kontrolleret en række områder i Yemen, heriblandt dele af hovedstaden.

Bahas regering, der er sammensat af teknokrater og politikere fra partiet, blev udnævnt i november og vandt en tillidsafstemning måneden efter.

/ritzau/Reuters