Karantæne kan bremse løndumping

Lønfuskere skal udelukkes fra at bygge for skattekroner.

Sådan lyder forslaget fra Bygningsstyrelsen. Styrelsen har lige nu gang i byggerier for mere end 10 milliarder kroner og er derfor en af de helt store spillere, når det handler om offentlige byggerier.

Fagbladet 3F har afsløret, at offentlige byggerier er indblandet i 42 procent af sagerne om løndumping i byggeriet.

Bygningsstyrelsen kræver, at deres entreprenører lever op til danske løn- og arbejdsvilkår. Og det kunne være lettere at sikre, hvis lønfuskere fik karantæne fra at byde ind på nye opgaver.

- Hvis der er noget, som leverandører er interesserede i, så er det den nuværende kontrakt og den næste igen. Hvis de risikerer at gå glip af den næste kontrakt, så er det noget, der kan bevæge dem, siger kontorchef Bo Kobber.

EU står i vejen
Styrelsen har sendt forslaget videre til Beskæftigelsesministeriet. Her er meldingen dog, at det kan stride mod EU's regler. Det fremgår af den rapport, som ministeriet har lavet om social dumping.

Men der er stor politisk interesse i at undersøge, om løndumping skal give karantæne.

- Hvis vi har klausuler på alle offentlige byggerier, så er det en logisk følge, at entreprenører, som bryder aftaler, ikke kan arbejde for det offentlige igen. Der skal være en sanktionsmulighed, siger Sanne Rubinke, arbejdsmarkedsordfører for SF.

Glimrende idé
Socialdemokraterne afviser heller ikke, at karantæne kan blive en konsekvens.

- Vi skal tænke nyt på det her område. Der er alt for mange eksempler på, at offentlige kroner bliver brugt til arbejdsforhold, vi ikke kan være bekendt, siger Ane Halsboe-Larsen, ordfører for social dumping.

Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten konstaterer:

- Det er en glimrende idé.

Dagens Gossip