Karzai afviser fredsforhandlinger efter provokation

Årsagen er, at et nyt Taleban-kontor i Qatar, der har som erklæret mål at fremme fredsforhandlingerne i Afghanistan, har fået navnet »Afghanistans Islamiske Emirat«. Det var det officielle navn på den islamistiske bevægelses regering fra 1996 og frem til 2001, da den blev væltet.

Forhandlingerne mellem Afghanistan og USA skal dog munde ud i en aftale, hvis amerikanske soldater fortsat skal være til stede i landet, når NATO-missionen slutter til næste år, og Karzais afbrydelse kan ødelægge USAs arbejde for at indlede en dialog med Taleban. Terrorbevægelsen afbrød kontakten med amerikanerne sidste år og har konsekvent nægtet at forhandle med regeringen i Kabul.

Karzai har tidligere opponeret mod direkte samtaler mellem USA og Taleban, men han havde ifølge AFP virket positiv over for det nye kontor, der tirsdag åbnede i Qatar. Onsdag - efter Karzai var blevet bekendt med navnet på Taleban-kontoret - var tonerne helt anderledes.

»Så længe fredsprocessen ikke er ledet af Afghanistan, vil Afghanistans Øverste Fredsråd ikke deltage i forhandlingerne i Qatar,« sagde den afghanske præsident i en udtalelse ifølge Reuters.

Men selv hvis samtlige parter indleder forhandlinger i den lille oliestat, er der lange udsigter for en fredsløsning i Afghanistan, understreger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

»Jeg kan ikke forestille mig, at det fører til en fredaftale inden udgangen af 2014 ved NATOs tilbagetrækning. Vi skal huske på, at Taleban er et sammenrend af en masse fraktioner, der har forskellige interesser. Derfor vil der nok være dele, der går ind for fredsprocessen, mens andre vil skyde til højre og venstre for at få hældt sand i maskineriet,« siger den danske militærekspert.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen skal Karzai give meget store indrømmelser, hvis Taleban skal indgå en aftale inden udgangen af 2014.

»Taleban vil gerne have et Afghanistan, der minder om det Afghanistan, der eksisterede, dengang de havde magten i landet. De vil have indflydelse på, hvordan Afghanistan skal regeres, og så skal landet være mere islamistisk, end det er i dag. Spørgsmålet er, om Karzai og resten af Den Nordlige Alliance, som præsidenten støtter sig til, kan leve med det,« siger Peter Viggo Jakobsen med henvisning til den organisation, der bekrigede Taleban under borgerkrigen og modtog massiv hjælp fra USA.

»Taleban har en interesse i at bruge militær magt - også efter 2014 - for at se, hvor stærke de afghanske sikkerhedsstyrker egentlig er, når de står alene. Og der vil styrkeforholdet afgøre, hvordan den her fredsløsning eller aftale kommer til at se ud,« tilføjer Peter Viggo Jakobsen.

I marts kom det frem, at regeringen trækker de danske tropper ud af Afghanistan allerede i 2013, et år før planlagt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip