Karzai holder møder med Taliban

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, har holdt hemmelige møder med repræsentanter for Taliban i håb om at få dem til at indlede forhandlinger om fred med regeringen, skriver avisen The New York Times, der henviser til unavngivne kilder i Afghanistan og Vesten.

Karzais talsmand har ikke kommenteret møderne, men har bekræftet, at de finder sted. Han beskriver udviklingen i de seneste to måneder som "positive."

Kilder fra det afghanske statsapparat siger imidlertid til den amerikanske avis, at der ikke er opnået resultater ved forhandlingerne indtil videre. Men de kan være med til at forklare den afghanske præsidents tiltagende fjendtlighed over for Washington.

I november lagde Karzai afstand til en bilateral sikkerhedsaftale med USA, og i sidste uge skrev The Washington Post, at Karzai mistænker USA for at stå bag en række terrorangreb i Afghanistan, der angiveligt skulle undergrave hans magtposition.

Karzai har ifølge Washington Post udarbejdet en liste over angreb, som han mener, at USA har stået bag - blandt andet det nylige angreb mod en libanesisk restaurant i ambassadekvarteret i Kabul, hvor 21 mennesker blev dræbt - deriblandt en dansk kvinde.

Avisens kilder er unavngivne embedsmænd i Kabul, og den afghanske præsident erkender, at han har meget lidt bevismateriale for sine teorier, men han er overbevist om, at USA ønsker at undergrave hans position ved at sprede utryghed i Afghanistan.

I Washington har det skabt frustration, at Karzai ikke vil underskrive den udarbejdede sikkerhedsaftale, og det skaber dyb bekymring, at den afghanske præsident tænker, at USA skulle ønske at undergrave et regime, som det har støttet med hundredvis af milliarder dollar.

Taliban har svoret, at det vil sabotere det kommende valg den 5. april, hvor Karzai ikke kan genopstille.

Volden er taget stadigt mere til i Afghanistan, og i januar var antallet af bombeanslag og angreb på det højeste niveau siden 2008, siger sikkerhedskilder i Kabul.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip