Karzai mistænker USA for at stå bag terrorbomber

Præsident Hamid Karzai mistænker USA for at stå bag en række terrorangreb i Afghanistan, der angiveligt skulle undergrave hans magtposition.

Karzai har ifølge Washington Post udarbejdet en liste over angreb, som han mener, at USA har stået bag - blandt andet det nylige angreb mod en libanesisk restaurant i ambassadekvarteret i Kabul, hvor 21 mennesker blev dræbt - deriblandt en dansk kvinde.

Avisens kilder er unavngivne embedsmænd i Kabul.

Den afghanske præsident erkender, at han har meget lidt bevismateriale for sine teorier, men han er overbevist om, at USA ønsker at undergrave hans position ved at sprede utryghed i Afghanistan, siger den amerikanske avis' kilder i præsidentpaladset.

I Washington skaber det dyb bekymring, at den afghanske præsident tænker i sådanne baner og mener, at USA skulle ønske at undergrave et regime, som det har støttet med hundredvis af milliarder dollar.

- Dette er svært konspiratorisk og fjernt fra virkeligheden, siger USA's ambassadør i Kabul, James B. Cunningham, til Washington Post.

USA's militære øverstkommanderende i landet, general Joseph F. Dunford, er enig.

- Enhver påstand om, at USA på nogen som helst måde har været involveret i selvmordsangreb eller overlagte angreb mod civile afghanere, er helt latterlig, siger han.

- Vi har i 12 år forsøgt at skabe fred og stabilitet i Afghanistan under trusler fra terrorister og oprørere. At påstå det modsatte er at begå en grov uret mod dem, som har ydet ofret for den afghanske befolkning, siger han til avisen.

Iagttagere og Afghanistan-eksperter er usikre på, hvad der rører sig i Karzais hoved, men nogle vurderer, at den afgående afghanske præsident forsøger at styrke sin egen position ved at udfordre amerikanerne.

Andre spekulerer i, om han muligvis forsøger at mildne Taliban, som har taget skylden for flere af de angreb, som Karzai mener, at amerikanerne har stået bag.

Taliban-talsmanden Zabihullah Mujahid afviser Karzais teorier og forstår ikke, hvorfor den afghanske præsident er kommet frem til den holdning, som han er.

- De angreb, som Taliban har taget skylden for, er også udført af vore styrker, siger han til Washington Post.

Der er planlagt præsidentvalg i Afghanistan i begyndelsen af april. Her kan Karzai efter to embedsperioder ikke genopstille.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip