Kaskelothval set i Odense Fjord

Skrevet af admin

04/06/2016

Mest læste i dag

Ved solnedgang fredag aften blev en kaskelothval set i Odense Fjord, hvor den svømmede mod udgangen af fjorden.

Det er muligvis den samme hval, som i mandags blev set i Vejle Fjord.

- Nogle af mine venner ringede til mig, og sagde at de havde set en hval i Odense Fjord. De ville gerne vide, hvad det var for en hval, siger biolog ved Syddansk Universitet Kirstin Anderson Hansen.

Hun fik fluks sine venner til at sende en video og billeder af hvalen, så kun kunne hjælpe med at stille deres nysgerrighed.

Det viste sig at være en kaskelothval, der kan blive op til 20 meter lang.

Det er sjældent, at kaskelothvaler kommer så langt ind i dansk farvand, da hvalarten lever af blæksprutter, som hvalerne fanger på op til tre kilometers dybde.

- Jeg var ikke i tvivl om, at det var en kaskelothval. I modsætning til andre hvaler sidder kaskelothvalers blæsehul på spidsen af næsen, så deres blåst peger fremad, siger Kirstin Anderson Hansen.

Hvalen er muligvis syg eller faret vild. Det er dog ikke muligt ud fra videoen for Kirstin Anderson Hansen af sige mere om det store pattedyr. Men hun gætter på, at det er den samme hval, der blev set mandag i Vejle Fjord.

- Det ville være mærkeligt, hvis der var to præcis på samme tid, siger Kirstin Anderson Hansen, der håber på selv at se hvalen.

- Det var solnedgang i går, da jeg fik videoen, så jeg kunne ikke selv nå derud. Men hvis den bliver set igen, så skal jeg direkte ud og se, om jeg kan få et glimt, siger biologen.

Under mandagens observation i Vejle Fjord blev der gjort mere detaljerede iagttagelser. Ligesom hvalen i Odense Fjord opholdt hvalen sig tæt ved vandoverfladen. Det er ikke et godt tegn for hvalen, sagde biolog Lasse Fast Jensen på det tidspunkt.

- Kaskelothvalen lever primært af blæksprutter, og dem er der ikke voldsomt store mængder af i de indre danske farvande.

- Den ser også noget afmagret ud på billederne. Det, at der ikke er megen føde, den er afmagret og er langt hjemmefra, gør, at den har en øget risiko for at strande, sagde biolog Lasse Fast Jensen.

/ritzau/