A-kassechef advarer EU mod dagpengeindgreb

Danske dagpengeregler udfordres, hvis Finland taber ved EU-Domstolen, så de ikke med værnsregler må hindre, at udenlandske ledige fra dag 1 hæver dagpenge i Finland. Derfor er det godt, at Danmark støtte Finland ved EU-Domstolen.

Det vurderer direktør Verner Sand Kirk fra A-kassernes Samvirke. Han var afdelingsleder hos daværende arbejdsminister Jytte Andersen (S) i Nyrups regeringer, som i 90'erne slankede dagpengeperioden fra ni til fire år og styrkede de lediges efteruddannelse.

- Hvis Finland taber sagen, er der stor risiko for, at vi heller ikke kan fastholde de beskyttelsesregler, vi har, siger Verner Sand Kirk.

Udenlandske ledige skal have arbejdet to af de seneste tre måneder i Danmark for at få dagpenge. Det er især lukrativt for polakker og andre østeuropæere.

- Men systemet udhules, hvis udenlandske arbejdsløse får anerkendt ledighed i for eksempel Litauen eller Polen, advarer han.

- Hvis man kan nøjes med at arbejde én dag, og så få danske dagpenge, så opstår der en reel mulighed for at spekulere mod vort system. Det har vi absolut ingen interesse i, tværtimod, siger Verner Sand Kirk.

Danske lønmodtagere har intet imod polakker og andre udenlandske lønmodtagere. De skal blot arbejde på danske vilkår og lønnes efter danske overenskomster, påpeger han.

Spørgsmål: - Trækker EU-Domstolen begrebet "arbejdskraftens fri bevægelighed" lige lovlig langt?

- Hvis vore værnsregler virkelig falder, så trækker de den rigtig langt. Det vil være godt, hvis regeringen kan skabe alliancer med andre EU-lande, så vi har rimelige regler på dette område, siger Verner Sand Kirk.

Den danske velfærdsmodel med ydelser til alle trues, mener han.

- Hvis folk ikke ser vort dagpengesystem som rimeligt, så kommer der et pres for lavere ydelser, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip