A-kasser: Dagpengeregler bør blive et finanslovtema

Skrevet af admin

10/08/2014

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt afviser i Berlingske og Jyllands-Posten søndag, at dagpengesystemet kan indgå i forhandlingerne om næste års finanslov.

Argumentet er, at den nyligt nedsatte dagpengekommissionen skal have lov at komme med sin rapport, før man diskuterer de nuværende regler.

Det forstår man ikke i AK-Samvirke, som er a-kassernes brancheorganisation.

- Det er fint nok, at man laver en dagpengekommission, men det hjælper lidt for de tusindvis af mennesker, der er faldet ud af systemet og vil falde ud, inden kommissionen er færdig.

- Man behøver ikke revurdere hele dagpengesystemet for at kende konsekvenserne af den reform, der er lavet. Dem ser vi jo allerede, siger AK-Samvirkes direktør, Verner Sand Kirk.

Han peger på, at der allerede ifølge AK-Samvirkes tal er 34.000, der er røget ud af dagpengesystemet, og prognoserne siger, at yderligere 14.000 vil følge efter hvert år.

- Dertil kommer, at de, der er blevet delvist reddet af de midlertidige ordninger, der er blevet indført, begynder næste år at falde ud i stort tal, siger direktøren.

Han mener, at regeringen bør kigge på, om ikke man kunne vende tilbage til den optjeningsperiode på 26 uger, som gjaldt inden den nuværende reform blev vedtaget i 2010. I dag er kravet 52 ugers arbejde, hvis man skal tilbage i dagpengesystemet igen.

- Det ville være fornuftigt at sige, at man suspenderer stramningen, indtil kommissionen er færdig og man har fundet et holdbart system. På den måde ville man kunne afbøde nogle af konsekvenserne, siger Verner Sand Kirk.

Ifølge AK-Samvirkes opfattelse behøver det ikke være en omkostning for samfundet at lempe på de dagpengeregler, der efter brancheforeningens opfattelse har været skyld i, at mange er blevet marginaliseret og dermed får endnu sværere ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

- Jeg mener, at hvis man tog alle effekter med, så vil der være en økonomisk gevinst i at forbedre dagpengesystemet. Jeg mener ikke, at vi har råd til at lade være at gøre noget ved det, siger direktøren.

/ritzau/