A-kasser i dramatisk opgør: 180.000 går solo

Skal a-kasserne have en holdning til den politik, som påvirker vilkårene for deres arbejdsløse medlemmer? Det spørgsmål slår nu skår i sammenholdet mellem danske a-kasser, skriver Avisen.dk.

Danmarks fjerde største a-kasse - Akademikernes - har meddelt, at de melder sig ud af fællesorganisationen A-Kassernes Samvirke. Det sker i protest mod for mange politiske udmeldinger, siger a-kassens direktør Per Hansen.

- Selvfølgelig er det a-kassernes opgave at gøre opmærksom på de faktuelle forhold, men de skal ikke markere sig på for eksempel fordelingspolitik.

- Vores faglige organisationer mener ikke, at a-kasserne skal tage teten på det område. Det vil de gøre selv, siger han til Avisen.dk.

A-Kassernes Samvirke har særligt markeret sig i forbindelse med halveringen af dagpengeperioden. Her har direktør Verner Sand Kirk flittigt påpeget, at mange flere ledige ville løbe tør for dagpenge, end regeringens egne prognoser lagde op til.

Akademikernes er ikke uenige, men mener, at a-kassernes arbejde overskygges af de politiske udmeldinger.

- Vi er ikke uenige i, at vi skal gøre opmærksom på, hvis nogen nye regler virker meget uhensigtsmæssigt, og når omfanget af ledige, der falder ud af dagpengesystemet, er meget større end forventet.

- Men det bliver for politisk, når vi kommer ind på løsninger på problemet, siger Per Hansen.

Direktør Verner Sand Kirk forstår ikke reaktionen.

- Det er min klare opfattelse, at vi har lagt linjen i enighed. Jeg kan virkelig ikke forstå det, og jeg håber, at de fortryder, siger han til Avisen.dk.

- Det er selvfølgelig en svækkelse. En del af vores styrke er jo, at vi repræsenterer stort set alle a-kasser - både røde, blå og gule, fortsætter han.

Mens fagforeningerne har samlet sig i tre såkaldte hovedorganisationer - LO, FTF og AC - har arbejdsløshedskasserne kun ét fælles talerør. Og med 2,1 millioner medlemmer i ryggen udgør A-Kassernes Samvirke en vægtig stemme på det danske arbejdsmarked.

/ritzau/

Dagens Gossip