A-kasser: Politikernes dagpengetal giver falsk tryghed

Skrevet af admin

03/06/2015

Dagens topnyheder

Det giver en falsk tryghed, når Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at det blot er omkring 5000 mennesker, der er står helt uden indkomst, fordi de er faldet ud af dagpengesystemet.

De mener direktør i AK Samvirke, Verner Sand Kirk, der regner med et stort mørketal.

- Virkeligheden er, at der sandsynligvis er langt over de cirka 5000, der var uden indkomst dengang, der står uden indkomst i dag.

Han tror ikke, at der er mange af dem, der er faldet helt ud af dagpengesystemet, siden de sidste statistikker blev offentliggjort i november 2014, der er kommet i job.

Ifølge de seneste dagpengetal fra 2014 er 9,3 procent af de 49.380, der har mistet retten til dagpenge siden januar 2013, faldet helt ud dagpengesystemet og har ingen indkomst.

Det svarer til lige knap 4600 personer.

Men Verner Sand Kirk mener, at det tal nu har vokset sig "væsentligt større".

- Min påstand er, at før dagpengereformen var der flere langtidsledige, der kom i arbejde, siger han.

Tallene til at bakke hans påstand findes endnu ikke, da de detaljerede månedlige statistikker for dagpengemodtagerne ikke er blevet opdateret på jobindsats.dk siden november sidste år grundet en IT-fejl.

Alligevel føler Verner Sand Kirk sig overbevist om, at der er stadig flere, der ikke er kommet i arbejde, og hverken får dagpenge, den midlertidige arbejdsmarkedsydelse eller den midlertidige uddannelsesydelse.

- Jeg tror, det hænger sammen med to ting. Det er ene er den måde, man man taler om det på, siger han og uddyber:

- Man skulle være en mærkelig arbejdsgiver, hvis man ansætter de her folk, når man får tudet ørerne fulde af, at de nærmest ikke gider at arbejde. Samtidig er der en meget hård konkurrence fra udlændinge, der tager de ufaglærte job.

A-kasserne har dog ikke de konkrete tal, der kan vise, hvad der sker efter, at folk er faldet ud af dagpengesystemet, og dermed afklare, om de er i arbejde.

/ritzau/