A-kasser: Tusinder kan miste dagpengene fremover

Det er vurderingen fra AK-Samvirke, der er brancheorganisation for de danske a-kasser, skriver Politiken.

AK-Samvirke forudser, at tusindvis af ledige hvert år vil miste deres dagpenge, når de nuværende midlertidige ydelser bliver udfaset, og hvis ledigheden ikke ændrer sig.

»Hvis ledigheden holder sig på det nuværende niveau, vil der være mellem 15.000 og 20.000, der falder ud. For hvis man gradvist afkorter tiden, hvor man kan få en økonomisk ydelse, vil der også være flere, der pludselig ikke har en indtægt. Man har lukket øjnene for, hvor mange personer det ville være. Man har regnet med et fald,« siger Verner Sand Kirk, der er direktør i AK-Samvirke, til Berlingske Nyhedsbureau.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Han efterlyser en varig løsning på problemet og foreslår, at man undlader at ændre genoptjeningsretten fra de nuværende 26 uger til 52 uger.

»Hvis man arbejder et halvt år, får man da bevist, at man er både arbejdsvillig og arbejdsduelig,« siger Verner Sand Kirk.

AK-Samvirke har ved tidligere lejligheder modsagt regeringens vurderinger af, hvor mange ledige der stod til at miste deres dagpenge. Og flere gange har regeringen måttet erkende, at dens egne prognoser undervurderede problemets omfang.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), erkender over for Politiken, at flere ledige vil miste deres dagpenge, men han afviser at sætte tal på.

»Man kan sige meget om AK-Samvirke, men man må sige, at de har haft ret i deres forudsigelser. Det er klart, at når man forkorter perioden, vil der være flere, der falder ud, medmindre man skaber rigtig mange nye arbejdspladser. Det gode ved aftalen i maj med Enhedslisten er, at vi snart skal kigge på, hvordan vi fremadrettet skaber et moderne og fleksibelt dagpengesystem. Derfor kan meget se anderledes ud i 2016«, siger han til avisen.

Verner Sand Kirk påpeger, at man ikke kan redde de ledige, der er ved at opbruge dagpengeretten, alene ved at skabe flere arbejdspladser, sådan som den radikale arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq (R) blandt andet slår til lyd for.

»Det er ikke to ting, der er i modsætning til hinanden, det er helt afgørende, at man får gjort noget ved ledigheden. Det bedste vil være, hvis de her mennesker får et arbejde. Men det er ikke sådan, at når man skaber 1.000 job, så er der også 1.000 udfaldstruede, som slipper for at miste deres dagpenge. For langt størstedelen af de job vil gå til folk, der ikke har været ledige så længe, og som derfor ikke ved at miste deres dagpenge,« siger Verner sand Kirk.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip