A-kasserne er vilde med dagpenge-idé

A-kassernes Samvirke roser forslaget fra Dansk Metal om at save betydeligt af den periode, som langtidsledige i dag skal arbejde for at genoptjene retten til dagpenge.

Med de nuværende regler - som i 2010 blev indført af den tidligere VK-regering, Dansk Folkeparti og De Radikale - skal ledige arbejde et år, før man har ret til to års dagpenge.

Det er disse regler, der ifølge regeringens egne tal kan koste op mod 23.000 personer deres forsørgelsesgrundlag inden få måneder.

Dansk Metal foreslår at give ret til dagpenge efter 13 ugers arbejde, mod at man så blot kan få dagpenge i halvandet år. Et forslag, som A-kassernes Samvirke bakker op om:

- Det er helt klart, at det forslag vil hjælpe gevaldigt. Et års arbejde er jo stort set håbløst for mange af de mennesker, vi taler om, siger direktør i A-kassernes Samvirke Verner Sand Kirk.

Han påpeger, at der også efter sommer er udsigt til, at omkring 1500 personer falder ud af dagpengesystemet hver måned, og dermed står i omegnen af 30.000 personer i år til at miste dagpengene.

- Når der er 30.000 mennesker, der står til at falde ud alene i år, så er det jo, fordi det er så svært at genoptjene retten til dagpenge, siger Verner Sand Kirk.

- Mange ville blive hjulpet af at kunne optjene dagpenge gennem eksempelvis barselsvikariater, siger han.

A-kasse-direktøren påpeger, at Danmark i dag har langt skrappere regler for at få dagpenge, end man har i vores nabolande.

- I vores nabolande er de nu langt mere generøse, end vi er i Danmark. Så voldsom er den stramning, man har gennemført, og da man vedtog den, fejlvurderede man fuldstændig, hvor hårdt den ville ramme, siger Verner Sand Kirk om dagpengereformen fra 2010.

/ritzau/

Dagens Gossip