Katedral i New York i fare for at styrte sammen efter brand

En massiv brand brød søndag aften lokal tid ud i katedralen The Serbian Orthodox Cathedral of Saint Sava på Manhattan.

Brandmænd var hurtigt fremme på stedet, men de kæmpede forgæves mod det store flammehav. Der gik ikke længe, fra branden var brudt ud, til flammerne havde opslugt den gamle katedral, der blev designet af arkitekten Richard M. Upjohn i 1850.

Det rapporterer NBC New York mandag.

Få timer før, branden brød ud, havde flere end 700 sognebørn været samlet til messe i den serbisk-ortodokse kirke i anledning af påskesøndag, som de fejrer på et andet tidspunkt end protestanter og katolikker.

- Denne kirke bragte alle sammen. Der er flere serbiske kirker i New Jersey, men denne var den eneste i New York, fortæller Jovana Djurdjevic, der ofte kom i kirken.

- Det er forfærdeligt - helt og aldeles forfærdeligt. Mit hjerte er knust, siger hun.

Foruden en vicevært var ingen personer til stede i katedralen, da branden opstod. Ifølge NBC New York har viceværten indåndet en smule røg, mens ellers er ingen andre kommet noget til.

Brandmyndighederne i New York oplyser, at dele af taget allerede er styrtet sammen, ligesom strukturen er ustabil, hvormed resten af katedralen også er i fare for at styrte sammen.

Katedralen, der tidligere havde navnet Trinity Chapel, ligger i distriktet Flatiron og blev i 1968 udpeget som et af New York City's vartegn.

Mange kirkegængere fra det serbiske samfund i New York stod ude på gaden og overværede det store flammehav. En af dem var pastor Djokan Majstorovic.

- Jeg føler, at jeg befinder mig i et mareridt, siger han til nyhedsbureauet AP ifølge NBC New York.

Samtidig slår kommissær Daniel Nigro fra brandvæsenet i New York fast, at kirken er totalt ødelagt.

Omkring 170 brandmænd deltog i det store slukningsarbejde, der varede omkring tre timer.

Årsagen til branden kendes endnu ikke.

/ritzau/

Dagens Gossip