Kebabbens opfinder er død

Du har næppe skænket ham mange tanker, når du på vej hjem efter en bytur er blevet sulten. Men Kadir Nurman er manden bag döner-kebabben, og nu er han død i en alder af 80 år. Det skriver BBC.

Kadir Nurman satte en bod op i Vestberlin i 1972, hvor han solgte grillet kød og salat i fladbrød. Han havde bemærket det hurtige tempo i byen og tænkte, at de travle berlinere måske ville synes om et måltid, de kunne tage med sig.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Siden er fladbrødet med shawarma blevet en af de mest populære fastfood-måltider i Tyskland og alle andre steder. Der findes i dag mere end 16.000 kabab-steder alene i Tyskland.

Kadir Nurman, som emigrerede fra Tyrkiet til Tyskland i 1960, tog aldrig patent på sin opfindelse, og tjente derfor heller aldrig de store summer på kebabben.

I et interview med avisen Frankfurter Rundschau i 2011 understregede han dog, at pengene heller ikke betød det store. Han var bare glad for, at så mange tyrkere kunne leve af at sælge döner-kebab, og at så mange mennesker spiste dem.

I 2011 blev Kadir Nurman endelig anerkendt, som manden bag kombinationen af kød, salat og fladbrød af Sammenslutningen af Tyrkiske Dönerproducenter i Tyskland. 

Dagens Gossip