Kedelig rekord sidste nytårsaften: Højeste antal børn i syv år kom til skade med fyrværkeri

2015 begyndte med en ærgerlig rekord.

I alt var 81 børn under 15 år involveret i ulykker med fyrværkeri nytårsaften, hvilket er det højeste antal fyrværkeriulykker blandt børn i syv år. Det viser netop offentliggjorte tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

I de fleste tilfælde antændte børnene, som kom til skade, selv fyrværkeriet, fortæller Henriette Madsen, som er generalsekretær i Børneulykkesfonden. I andre tilfælde blev de blevet ramt af en vildfaren raket.

- Det høje antal tilskadekomne børn skyldes formentlig især, at det var en meget mild nytårsaften sidste år, og det betyder simpelthen, at flere var udenfor og kigge på fyrværkeriet og deltage aktivt, siger hun til Dagens.dk.

Mere end hver tiende tilfælde af børneulykkerne sidste år var alvorlig, og det var primært øjen- og håndskader, der sendte børnene en tur på hospitalet.

Brillerne her reddede formentlig en 10-årig drengs syn, da han blev ramt af et heksehyl. Han slap med 1. og 2. gradsforbrændinger - uden brillerne havde han nok mistet synet, fortæller Jens Lauritsen, som er overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen, ifølge Børneulykkesfonden. Foto: OUH

Henriette Madsen understreger vigtigheden af altid at have sikkerhedsbriller på udendørs.

- Seks ud af ti børn, som kom til skade med øjnene, havde ikke haft briller på. Synsskader er meget alvorlige og kan give mén resten af livet, advarer hun og opfordrer forældre til at opstille nogle klare regler for, hvem, hvor, hvornår og hvordan man fyrer krudt af.

Heksehyl, fontæner og raketter er ifølge Henriette Madsen de mest almindelige former for fyrværkeri, som er involveret i børneulykker, men hun vil ikke råde forældre til at forbyde deres børn at gå med udenfor.

- Det er en del af oplevelsen nytårsaften at gå med ud, så derfor er det bare vigtigt, at forældrene er gode rollemodeller og guider deres børn i, hvordan de skal forholde sig til fyrværkeri. Det er måske første gang, at de får lov til at stå på egne ben og antænde krudtet selv, og derfor skal de have tydelig vejledning, siger hun og henviser til Børneulykkesfondens fem råd, som kan findes herunder.

- Det tyder på, at vejret også bliver mildt denne nytårsaften, så derfor er det ekstra vigtigt at være opmærksom på sikkerheden, tilføjer hun.

Antallet af fyrværkeriulykker blandt børn under 15 år svarer til en fjerdedel af de i alt 328 personer, der kom til skade med fyrværkeri sidste nytårsaften.

Fem vigtige råd nytårsaften
1. Brug altid beskyttelsesbriller
2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip