Kedelig sommer fik kornet til at spire flot

De fleste danskere husker nok tilbage på den forgange sommer med blandede følelser. Solskinnet lod vente på sig, og særligt juli blev en småkold omgang med en del regn.

Planteavlerne derimod har grund til at være tilfredse. Kornhøsten nåede det næsthøjeste niveau nogensinde, og det skyldes formentlig netop det lunkne sommervejr.

I hvert fald, hvis man spørger chefkonsulent Jon Birger Pedersen fra landbrugsvidenscenteret Seges.

- Jeg er ikke sikker på andet, end at den ikke alt for varme og tørre sommer har været gunstig for høstens størrelse, selv om vi andre har bandet lidt over den.

- Kornet har haft god tid til at bygge kernen op, før varmen satte gang i aldringsprocesserne, og det har givet pæne udbytter, siger han.

Undtagelsen er dog majs, som kræver lidt mere varme og derfor har skuffet i år.

Den samlede høst på lige godt ti millioner tons korn er kun blevet overgået i 2009, hvor der dog var en anden fordeling af afgrøder på markederne.

- Vinterhvede er den afgrøde, der giver det største kornudbytte pr. hektar, og i 2009 var der mere end 100.000 hektar hvede mere, end tilfældet var i år, og det er i det lys, at rekorden fra dengang skal ses i, siger Jon Birger Pedersen.

Tallene fra Danmarks Statistik fortæller ikke noget om proteinindholdet i kornet, men det er ikke helt uvæsentligt.

Det har nemlig betydning for afregningsprisen, og på grund af gødningsrestriktioner har proteinindholdet ikke været prangende, fortæller chefkonsulenten.

- Vi ved ikke, hvor meget større udbyttet ville have været, hvis der var blevet tilført mere kvælstof til markerne, men det ville formentlig have været noget højere, ligesom proteinindholdet også ville have været væsentligt større, siger han.

Rapshøsten nåede nye højder i 2015 med en samlet mængde på 821.000 tons.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip