Kemi og Islamisk Stat er en farlig cocktail i Libyen

Skrevet af admin

01/08/2016

Dagens topnyheder

Regeringen vil have Danmark med i en international operation, der skal skaffe Libyen af med resterne af landets kemiske våben. Og det er uden tvivl fornuftigt at fjerne farlige kemikalier fra det kaotiske land. Ikke mindst fordi Islamisk Stat er til stede i Libyen.

Sådan lyder vurderingen fra lektor Peter Seeberg fra Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

- Der er en meget ustabil situation i Libyen. En del af vanskelighederne er, at Islamisk Stat - som allerede hærger i Irak og Syrien - også har fået et fodfæste i nogle mindre havnebyer i Libyen, siger Peter Seeberg.

- Det er klart, at det vil være dybt problematisk, hvis en organisation af den beskaffenhed fik fat i kemiske våben eller andre masseødelæggelsesvåben, siger han.

Regeringen vil midt i august fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om en dansk deltagelse i en international maritim operation i Libyen.

Operationen går ud på at transportere kemikalier, der kan bruges til produktion af våben, væk fra Libyen. Derefter skal resterne af de kemiske våbenlagre destrueres.

Initiativet kommer, efter at Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har besluttet at give støtte til Libyen, så landet kan slippe af med farlig kemi.

Denne beslutning er et svar på en anmodning om hjælp fra Libyens samlingsregering.

- Det er et meget håndgribeligt problem, som der er al mulig grund til at forsøge at gøre noget ved, siger Peter Seeberg.

- Man kan vælge at gå pragmatisk til værks - hvilket regeringen tilsyneladende vil - og acceptere at arbejde sammen med nogle, som ikke i enhver henseende er fine i kanten, for at komme af med problemet, siger han.

Peter Seeberg henviser til, at en lang række organisationer har frarådet internationalt samarbejde med politiske instanser i Libyen. Instanserne er utroværdige og udemokratiske - og generelt er menneskerettighederne udfordret i landet, lyder det fra iagttagere.

/ritzau/