Kemiske våben får Obama på barrikaderne

»Præsident Obama har valgt, at kemiske våben er det, man ikke vil finde sig i. Derfor er spørgsmålet, om folk er slået ihjel med kemi eller kugler pludselig blevet meget vigtigt,« siger professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet.

Amerikanerne vurderer, at mellem 100 og 150 personer har mistet livet under kemiske angreb med blandt andet nervegassen sarin.

Spørgsmål: Hvorfor er kemiske våben den udløsende faktor for Obama, når FN skønner, at borgerkrigen har kostet over 90.000 mennesker livet?

»Masseødelæggelsesvåben er en måde at sige, at konflikten handler om mere end en kamp mellem syriske borgere. Kemiske våben er kode for at sige, at hvis det her er storpolitisk vigtigt, så vil vi gribe ind. Men for Obama, der var imod invasionen af Irak, er det en lidt pudsig argumentation,« påpeger Mikkel Vedby Rasmussen.

Det forlyder ikke, hvordan amerikanerne har tænkt sig at støtte oprørerne militært, men i løbet af den kommende tid vil Obama drøfte situationen i Syrien med FN og stormagterne på det kommende G8-topmøde.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at de amerikanske beviser ikke ser overbevisende ud, mens meldingen fra det officielle Syrien er mere klar:

»Det Hvide Hus stoler på fabrikerede informationer, så den kan holde den syriske regering ansvarlig for at bruge disse våben. Det sker, selvom det er blevet bekræftet, at terrorgrupper (oprørene, red.) i Syrien råder over kemiske våben,« står der ifølge Reuters i en erklæring fra Syriens udenrigsministerium.

De kemiske våben kom også til at stjæle dagsordenen på Folkemødet på Bornholm, hvor Venstre vil give dansk hjælp til USA.

»Hvis man i Det Hvide Hus når frem til, at forudsætningen for det er til stede, så vil vi være tilbøjelige til at følge den vurdering,« siger partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

Enhedslisten udtrykker bekymring over den amerikanske beslutning, mens SF mener, at det kan gå »grueligt galt« og eskalere konflikten, hvis man sender flere våben til Syrien. Socialdemokraterne kræver aktion fra FNs Sikkerhedsråd, hvor især to medlemmer bliver nødt til at sluge kameler.

»Rusland og Kina må indse, at det ikke længere nytter at holde hånden under Assad-regimet. De må komme til forhandlingsbordet, så der kan erklæres våbenhvile, og så skal der findes en overgangsregering, så der ikke kommer en religiøs, sekterisk borgerkrig,« siger udenrigsordfører Jeppe Kofod (S).

Både S og de Radikale melder sig klar til at gå med i en intervention i Syrien, hvis der er FN-mandat til det. Men det vil udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ikke forholde sig til.

»Vi er ikke i en situation, hvor vi efter min opfattelse taler om at intervenere Syrien,« siger han.

Dagens Gossip