Kemiske våben skal være ude af Syrien senest i februar

Skrevet af admin

15/11/2013

Dagens topnyheder

Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har fredag besluttet sig for en endelig køreplan for destrueringen af det syriske styres arsenal af kemiske våben.

Det bekræfter talsmand for organisationen, Christian Chartier, få timer før, at en frist for vedtagelsen af en handlingsplan udløb.

- Planen er vedtaget, fortæller Christian Chartier efter et møde i OPCW's 41 mand store eksekutivråd i den hollandske by Haag.

Fredag aften var der deadline for at nå til enighed om de såkaldte ødelæggelsesmilepæle for mere end 1000 ton farlige kemikalier i Syrien. Undervejs nåede forhandlingerne at bryde sammen to gange.

OPCW's plan indebærer, at alle kemiske våben skal have forladt Syrien senest den 5. februar.

OPCW's generaldirektør, tyrkeren Ahmet Ümzücü, mener dog, at det sværeste arbejde først går i gang nu, når der skal findes samarbejdslande, der kan transportere de kemiske våben sikkert ud af Syrien.

- Den næste fase bliver den største udfordring, siger han til nyhedsbureauet dpa.

Ud over de kemiske våben skal Syriens beholdning af de farlige giftstoffer sarin og sennepsgas være bragt ud af landet inden udgangen af 2013. Samtidig har Syrien lovet, at alle andre anlæg vil blive ødelagt inden 15 marts.

Efter et kemisk angreb mod en oprørskontrolleret forstad i Damaskus i august, der kostede hundredvis af mennesker livet, truede USA det syriske regime med et militært angreb.

Men kort efter erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig villig til at tilslutte sig det internationale forbud mod kemiske våben.

USA og Rusland fulgte op med en plan om at destruere alle kemiske våben i Syrien, og den blev senere bekræftet i en FN-resolution.

Men det er stadig uvist, hvilket land der skal hjælpe FN og OPCW med opgaven.

Tidligere fredag sagde Albanien nemlig nej til en amerikansk anmodning om, at landet skulle stå for destrueringen af de syriske kemikalier.

- Det er umuligt for Albanien at tage del i sådan en operation. Vi har ikke kapaciteten til at udføre en sådan opgave, forklarer den albanske premierminister, Edi Rama, der har været udsat for massivt indenrigspolitisk pres.

Tidligere har også Norge afvist at være vært for ødelæggelsen af de kemiske våben.

OPCW modtog i oktober Nobels fredspris for organisationens omfattende arbejde mod kemiske våben.

Over 120.000 syrere har mistet livet i konflikten mellem det syriske styre og oprørerne, der startede for over to et halvt år siden.

/ritzau/AFP