Kemiske våben ud af Syrien

De to stormagter har siden torsdag forsøgt at blive enige om en plan for, at regimet under ledelse af Bashar al-Assad kunne udlevere sine kemiske våben. Og ifølge flere internationale medier er det nu lykkedes.

Udenrigsministrene er ifølge AFP nået til enighed om, at FN skal have fuld adgang til Syrien samt at våbeninspektørerne således skal være i landet allerede i november. John Kerry fastslår, at målet er, at alle Syriens kemiske våben skal være fjernet i midten af 2014.

Den russiske udenrigsminister understreger, at den nyindgåede aftale mellem USA og Rusland ikke indeholder noget om mulig magtanvendelse mod Syrien. Dog erklærer USA sig stadig klar på en militær aktion, hvis Syrien ikke efterkommer stormagternes krav om at udlevere deres kemiske våben.

Tidligere har Assad ifølge Reuters meddelt, at Syrien ikke vil udlevere de kemiske våben, medmindre USA stopper truslen om et militært angreb.

Aftalen mellem Rusland og USA kommer, efter at Kerry og Lavrov i ugevis har diskuteret, hvordan en intervention over for Syrien skulle finde sted, efter at hundredvis af civile blev dræbt af kemiske våben i Damaskus’ forstæder 21. august.

USA har siden angrebene beskyldt Assad-regimet i Syrien for at stå bag angrebet og truet med en militær intervention.

Dagens Gossip