Kender du en kræsen person? Måske har vedkommende i virkeligheden en spiseforstyrrelse

Når vi hører ordet spiseforstyrrelse, tænker vi typisk på de kendte former: anoreksi og bulimi. Men kender du spiseforstyrelsen ved navn SED?

Formentlig ikke, for Selective Eating Disorder (SED) har endnu ikke sin egen diagnose i Danmark, selvom flere eksperter melder om patienter med lidelsen. Det skriver mx.dk.

Læs også: Når du har læst dette, smider du aldrig dine avokadosten ud igen

SED er kendetegnet ved ekstrem kræsenhed, fx kan en syg person få angstanfald og kaste op ved tanken om at skulle spise andet end hvidt brød og syltetøj, eller vedkommende kan have styrende tvangstanker om kun at spise mad i en bestemt farve.

Det vides ikke, hvor mange danskere, der er ramt af SED, som har sin egen diagnose i fx England og USA.

Speciallæge i psykiatri Karin Garde forklarer lidelsen, der bunder i angst, sådan her til mx.dk:

- De er ikke bare kræsne, men lider af skræk for de mange fødevarer, som de ikke vil spise. Det er en måde at være bange på som giver sig udtryk i et stærkt tvangs- og angstpræget forhold til mad.

Læs også:  Dyrlæge slår alarm: Dødelig hundesygdom eksploderet

På trods af den manglende anerkendelse i Danmark, kender privathospitalet for spiseforstyrrelser, Kildehøj, udemærket til SED og har i mange år haft disse patienter. Samme billede tegner sig hos Landsforeningen mod Spiseforstyrelser og Selvskade, hvor psykolog Sidsel de Voss oplever, hvad SED gør ved folk.

- Det er kolossalt invaliderende for deres sociale liv. De skammer sig voldsomt, og får at vide, at de skal tage sig sammen. Men at bede dem om det svarer til at sige til en diabetiker, at vedkommende skal tage sig sammen og producere mere insulin, forklarer hun.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip