Kendt auktionshus må bøde for horn og stødtænder i katalog

Det kendte danske auktionshus Bruun Rasmussen Kunstauktioner er mandag eftermiddag blevet idømt en bøde for ikke at leve op til reglerne for handel med næsehornshorn og elefantstødtænder.

Bruun Rasmussen skal betale 14.000 kroner for at have sat to horn fra næsehorn og tre stødtænder til salg i 2011 uden at have den nødvendige salgstilladelse, har Københavns Byret besluttet.

De omstridte genstande kom dog aldrig under hammeren, men blev trukket tilbage fra salgskataloget, da auktionshuset blev gjort opmærksom på de manglende tilladelser.

Sagens anklager, Charlotte Møgelhøj, havde ellers krævet en bødestraf på 100.000 kroner, da det ikke er første gang, at auktionshuset forbryder sig på reglerne om salg af genstande fra truede dyr.

Københavns Byret mener dog ikke, at det er en skærpende omstændighed, fordi Bruun Rasmussen endnu ikke var dømt i den første sag, da de to horn og tre stødtænder blev sat til salg.

I 2012 blev Bruun Rasmussen dømt til at betale 50.000 kroner for uden tilladelse at sælge et enkelt næsehornshorn og derved overtræde Washington-konventionen.

Kun når myndighederne har givet tilladelse i henhold til Cites-konventionen, må eksempelvis horn sælges.

Bøden fra 2012 blev imidlertid nedsat til 10.000 kroner i Østre Landsret.

Verdensnaturfonden har tidligere rettet voldsom kritik mod Bruun Rasmussen, som organisationen beskylder for at give krybskytter et incitament til at dræbe udryddelsestruede dyr.

Miljøminister Ida Auken (SF) er tilfreds med dagens dom.

- -Det er helt uacceptabelt, at auktionshuse sætter ting til salg i strid med lovgivningen og internationale konventioner. Det skal vi slå ned på hver gang.

- Nogle arter er akut truede, og jeg er glad for, at vi nu igen har fået slået fast, at handel med truede dyr uden gyldige certifikater er ulovligt, siger miljøminister Ida Auken i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Dagens Gossip